Piaci kitekintés

Jelentős makroadatok hiányában a meglehetősen vegyes vállalati gyorsjelentéseket emésztve, felemás teljesítményt nyújtva zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli börzék; míg Ázsiában szintén vegyesen indult a hét.

A kínai jegybank által pénteken enyhített hitelezési szabályok-, valamint a várakozásoknak megfelelően az Abe Shinzo miniszterelnök pártjának győzelmével záruló japán felsőházi választások csupán minimális lökést adtak a hangulatnak a hét első napján: a volatilis távol-keleti kereskedést követően Európa-szerte enyhe pluszok- és mérsékelt mínuszok közepette, vegyes teljesítményt mutattak az irányadó részvényindexek.

A nap folyamán ismét a vállalati gyorsjelentések állhatnak majd az érdeklődés középpontjában: hétfőn jelent többek között a McDonalds, a Texas Instruments és a Halliburton is; míg a júniusi -vélhetően további élénkülést felmutató- használt-lakás értékesítési mutató (16:00) szintén kiemelt figyelemre tarthat majd számot a nap folyamán.

Európában iránykereséssel indult a hét, míg a Portugál börze nagyot emelkedett kora délelőtt
Kép: Admiral Markets

Ázsia

Vegyesen indították a hetet az ázsiai börzék: a Nikkei 0,47%-os pluszban, a Shanghai Composite 0,61%-os emelkedéssel, míg a Hang Seng -0,01%os mínuszban fejezte be a hétfői kereskedést.

Pénteken délután a kínai központi bank több fontos, a hitelezést élénkíteni hivatott intézkedést jelentett be: a PBOC a hitelezési kamatok alsó határának megszüntetése mellett a vidéki hitel-intézetek kamatainak felső határát is eltörölte.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a japán miniszterelnök pártja szerzett többséget a hétvégi, parlamenti választásokon: az immár a felsőházban is többségbe kerülő Liberális Demokrata Párt a megfelelő felhatalmazás birtokában folytathatja a megkezdett gazdasági reformokat.

US

Kiemelt makroadatok hiányában ismét a vállalati hírek- és beszámolók mutattak utat a tengerentúli börzék számára a hét utolsó napján; az amerikai benchmarkok vegyesen zárták a hetet: Dow -0,03%; S&P500 +0,16%; Nasdaq -0,66%.

Bár az S&P minimális emelkedése után ismét történelmi csúcson zárta a napot, míg a Nasdaq alulteljesítése mögött a technológiai cégek gyengébb gyorsjelentései húzódhattak meg: a Microsoft részvényei 11,4%-os eséssel zárták a pénteki napot a vállalat korábbi gyorsjelentését követően.

EU

A pénteki kereskedés óvatos mínuszban zárult Európában, míg a hét első napjának mérsékelt emelkedését követően a kontinens börzéi enyhén negatív tartományba fordultak át: az Ázsiából érkező-, összességében kedvező hírek megemésztése után az európai befektetők ismét a vállalati közzétételekre koncentráltak, míg a délelőtt második felében továbbra is az iránykeresés jegyében telik a kereskedés.

Mindemellett kedvező hangulatban indult a hét a lisszaboni börzén: a PSI20 2% feletti emelkedéssel reagált a portugál köztársasági elnök kommentjeire. Silva köztársasági elnök szerint nincs szükség előrehozott választásokra, valamint a koalíciós kormány folytathatja munkáját, az európai mentőcsomag feltételeinek teljesítéséhez szükséges intézkedések véghezvitelében.

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.

Részvényindexekkel kereskedne vagy további kérdése van?
A jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva 
munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!