Erős kezdés New Yorkban

Emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken, miután egy sor nagyvállalat vártnál jobb harmadik negyedéves gyorsjelentése háttérbe szorította az Európával, Kínával és Szaúd-Arábiával kapcsolatos politikai és gazdasági növekedési aggodalmakat - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. október 19. péntek, 16:01
Fotó: Shutterstock

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,16 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,29 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,59 százalékos pluszban indította a kereskedést.

A világ legnagyobb fogyasztásicikk-gyártója, a Procter & Gamble (P&G) a vártnál nagyobb, 16,69 milliárd dolláros bevétel mellett 3,20 milliárd dollár nyereséget termelt. Árfolyama több mint 6 százalékkal nőtt a kereskedés elején.

A Honeywell ipari konglomerátum, amely ugyancsak a vártnál nagyobb bevételről és profitról számolt be, fél százalékos nyereségben nyitott, de árfolyama lefelé indult el.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken vegyesen alakult a kereskedés. Péntek délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,26 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,45 százalékos, a párizsi CAC-40 0,75 százalékos, a milánói FTSE MIB mutató pedig 0,74 százalékos mínuszban állt.

A hangulatot jelentősen rontják az olasz költségvetés miatti aggodalmak, miután a brüsszeli bizottság az unió fiskális szabályai példátlan megsértésének nevezte a Róma által benyújtott tervezetet. Azóta, hogy az olasz kormány szeptember 27-én nyilvánosságra hozta a következő három év költségvetésének sarokszámait, a milánói tőzsde irányadó indexe közel 12 százalékkal csökkent. Az olasz államkötvények hozama négyéves, az olasz államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (CDS) középárfolyama pedig ötéves csúcsra emelkedett a héten.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1462 dollárt adtak péntek délután, 0,08 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest viszont 0,20 százalékkal erősödött a dollár, 112,43 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul a kínai kereslet emelkedésének jeleire, de így is nagy a valószínűsége, hogy veszteséggel zárja immár a második egymást követő hetet. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,15 százalékos pluszban, 80,20 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 0,70 százalékos nyereségben, 69,13 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,10 százalékkal, 1231,30 dollárra nőtt.

Csütörtökön erős mínuszban zártak a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 1,27 százalékkal, 25 379,45 pontra, az S&P 500-as mutató 1,44 százalékkal, 2768,78 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 2,06 százalékkal, 7485,14 pontra esett - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK