A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 65,05 milliárd forintot az előző heti négynapos kereskedésben elért 32,1 milliárd forint után. A hét második felére javult a nemzetközi befektetői hangulat, a magyar piac pedig trendkövetőnek bizonyult a héten - szemlézi az MTI az Equilor Befektetési Zrt. tőzsdei elemzését.

A cég úgy véli, a piaci optimizmus rendkívül törékeny, többek között az Egyesült Államok és Oroszország közti konfliktus Szíria miatt megingathatja a bizalmat.

A rubel jelentős értékvesztést szenvedett el a héten az amerikai szankciók korábbi bejelentése után. A Richter mozgására nézve kulcsfontosságú lehet a továbbiakban is, hogy sikerül-e a rubelnek ledolgoznia az esését, mivel a hazai gyógyszergyártó bevételeinek jelentős része az orosz piacról származik - olvasható a kommentárban.

Az elemzés felidézi, hogy a Magyar Telekom közgyűlése a héten részvényenként 25 forintos osztalékfizetésről döntött. A Mol éves közgyűlése elfogadta az összesen 127,50 forintra vonatkozó osztalékfizetési javaslatot, amely 85 forintos alaposztalékon felül 42,5 forint rendkívüli kifizetést jelent. Az OTP közgyűlése pénteken jóváhagyta a bank 219 forintos részvényenkénti osztalékjavaslatát, a saját részvényekkel korrigálva a tényleges kifizetés 221 forint lesz.

A Morgan Stanley irányításával indulhat az INA cég horvát visszavásárlása miután Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök közölte, hogy a Morgan Stanley, az Intesa Saopaolo és a Privredna Banka Zagreb nyerték el a tanácsadói tendert, amely a Mol 49 százalékos tulajdonrészének visszavásárlásához kapcsolódik - mutatott rá elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

A BÉT-en a vezető részvények a héten az OTP kivételével erősödtek.

A Mol árfolyama 3,27 százalékkal emelkedett, a papír 2972 forinton zárt pénteken, a részvények forgalma megközelítette a 9,4 milliárd forintot az előző heti 6,15 milliárd forint után.

A Magyar Telekom árfolyama 0,89 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 454 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma meghaladta az 1,1 milliárd forintot az előző heti 936 millió forint után.

A Richter árfolyama 0,28 százalékkal emelkedett, pénteken 5370 forinton zárt a gyógyszeripari papír, heti forgalma 7,02 milliárd forint volt az előző heti 6,07 milliárd forint után.

Az OTP árfolyama 1,91 százalékkal csökkent, a bankpapír 11 320 forinton fejezte be a hetet, forgalma elérte a 29,94 milliárd forintot a múlt heti 11,33 milliárd forint után.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4361,68 ponton zárt, 334,33 ponttal, 8,30 százalékkal emelkedett a héten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!