Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gyorsan és jelentősen megnőtt az esélye egy kiadósabb korrekciónak az amerikai részvénypiacon, a befektetők ugyanis az elmúlt pár hét áremelkedése során nagyon gyorsan váltak túlzottan optimistává a piac további kilátásait illetően - írta Mark Hulbert, a Marketwatch szakírója cége,a Hulbert Financial Digest által számolt mutatókra hivatkozva.

Az általa szemlézett több mint száz tőkepiaci tanácsadó által javasolt pozicionáltságból számolt HSNSI index jelenleg 50 százalékon áll. Ez annyit jelent, hogy a tanácsadók átlagosan 50 százalékos részvénykitettséget javasolnak a portfóliókon belül, s ez magasabb érték, mint május elején mért 42 százalékos érték a nagy korrekció megindulása előtt. Tekintve, hogy az S&P 500-as index közel ott jár, mint május elején, az ellentét analízis szempontjából ez kifejezetten kedvezőtlen fejlemény.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


Hulbert szerint a május júniusi korrekcióban a HSNSI mutató jól működött a piaci fordulópontok előrejelzésében. A május elején adott figyelmeztető jelzések hamar értelmet nyertek a meginduló áresés nyomán. Ugyanakkor június elejére hirtelen akkora pesszimizmus uralkodott el a befektetők körében, amire régen nem volt példa. A hangulati mutató értéke két éve nem látott mélypontra süllyedt, s ez azt jelezte, hogy közeleg a korrekció vége. Néhány nappalkésőbb a Dow Jones Industrial index már 700 ponttal járt a korrekcióban elért mélypontja felett, ugyanakkor a piaci hangulat nem követte az indexek emelkedését, s ez arra utaló jel volt, hogy van még tere a további emelkedésnek.

A most kialakult optimista hangulat nem jelenti azt, hogy azonnali áresésre kellene felkészülni a piacon. Figyelni kell azonban, hogy egy áresés során a hangulat gyors romlásnak indul-e, ha igen, az kedvező jel lehet, hiszen a gyors ijedtség hamar el tud párologni a piacon. Azonban ha a csökkenő árakat nem kísérné a hangulat romlása, az arra lenne jel, hogy akár egy méretes esés is bekövetkezhet a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!