BUX
37689

Erősen zárt Nyugat-Európa

Egy-másfél százalékos erősödéssel zártak kedden a vezető nyugat-európai részvényindexek.

NAPI, 2011. január 11. kedd, 18:21

Az FTSE-100 1,0 százalékkal 6014, a CAC-40 1,6 százalékkal 3862, a DAX 1,2 százalékkal 6942 pontra emelkedett kedden.

A befektetőket az derítette jókedvre, hogy a japán pénzügyminiszter közölte: Tokió több mint 20 százalékát megveheti az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) első körben kibocsátott értékpapírjainak. Szintén pozitívan hatott, hogy pluszban kezdett New York is.

Üzletkötők szerint az Európai Központi Bank immár második napja vállalt szerepet az eurózóna kötvénypiacának vételi oldalán, a görög állampapír aukció jól sikerült, Portugália miniszterelnöke pedig arról győzködte a világot és a piacokat a szerdai állampapír-értékesítés előtt, hogy országának nincs szüksége mentőcsomagra.

A börzéken az emelkedést a bankrészvények vezették, több felminősítésnek köszönhetően. A SocGen a francia Credit Agricole-ról, valamint a brit Barclayről és a Lloyds Banking Groupról nyilatkozott kedvezően, az HSBC papírjait pedig a Citigroup ajánlotta vételre. Estek ugyanakkor a Marks & Spencer papírjai, miután a kiskereskedelmi cég azt közölte, hogy a szektorbeli nehézségek fennmaradására számít. A gépipar nagyágyúi viszont tempósan drágultak: a francia Alstom részvényeit a Morgan Stanley felminősítése, a német Siemens papírjait pedig a cég pénzügyi vezére által közzétett optimista első negyedéves eredmény- és bevételprognózis repítette.