A határidős indexjegyzések alapján a főbb mutatók, a londoni, frankfurti és párizsi tőzsdeindexek egy százalék feletti erősödéssel kezdhetik a pénteki kereskedést.

Csütörtökön az európai tőzsdék nagy, két-három százalékos veszteséggel zártak. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 3,08 és 3,09 százalék eséssel fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 3,31 százalékkal csökkent.

Londonban 3,15 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,48 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 3,31 százalékkal esett. Madridban 2,75 százalék, Milánóban 3,54 százalék veszteséggel végzett a tőzsde.

A befektetőket világszerte kockázatkerülésre késztette az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok elmérgesedésének a lehetősége. Csütörtökön amerikai kérésre Kanadában letartóztatták a kínai Huawei mobil távközlési berendezés gyártó vállalat pénzügyi igazgatóját, a cég alapítójának a lányát. A piacok attól tartanak, hogy ez a lépés kisiklathatja a kereskedelmi kapcsolatok rendezése felé tett lépéseket.

A főbb indexek a brexit-szavazás óta a legnagyobb veszteségüket szenvedték el csütörtökön. Minden egyes gazdasági ágazat mutatója csökkent, az összes európai tőzsde nagy veszteséggel zárt.

A legnagyobb veszteség a kínai kereskedelmi kapcsolatoknak erősen kitett nyersanyagipari ágazatot érte, mutatója több mint négy százalékkal gyengült. Hasonlóképpen az autóipari ágazati mutató is négy százalék feletti veszteséget szenvedett el. A Faurecia robotgyártó és a Daimler autógyár részvénye egyaránt hat százalékkal gyengült. A technológiai ágazat három százalékot veszített.

A tőzsdei árfolyamok gyengüléséhez az olajár csökkenése is hozzájárult. Az OPEC csütörtöki bécsi közgyűlésén határozat született a kitermelés csökkentéséről, ennek részleteit azonban nem hozzák nyilvánosságra, amíg meg nem állapodnak a szervezeten kívüli nagy olajtermelőkkel, elsősorban Oroszországgal a termeléskorlátozáshoz való csatlakozásról.

Az olajár az előző napi négy százalékot is elérő esés után pénteken tovább csökkent. Az európai kereskedés kezdete előtt bő egy órával a Brent nyersolaj ára 1,12 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 59,39 dolláron, a WTI ára 1,11 százalékkal 50,92 dollárra csökkent.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1370 dolláron, az arany ára 0,07 százalékkal 1244,45 dollárra emelkedett unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!