A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,47 százalékkal, az S&P 500 0,42 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,30 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

Az amerikai részvénypiacokat támogatja a gyenge dollár, amely növeli az amerikai export versenyképességét, míg az európai tőzsdék szenvednek az erős euró miatt. A befektetőket ugyanakkor aggasztja az Irán körül éleződő feszültség és Észak-Korea újabb fenyegetőzése.

Pénteken, 2017 utolsó kereskedési napján gyengüléssel zárt New York. A DJIA 0,48 százalékkal, az S&P 500 0,52 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,67 százalékkal csökkent. Ezzel együtt az amerikai piacok 2013 óta a legjobb évüket zárták, hála a globális konjunktúrának, a jó vállalati nyereségadatoknak, az alacsony kamatoknak és az adócsökkentési várakozásoknak.

Az olajpiacon emelkedtek a jegyzések, az árakat alátámasztja az erős kínai kereslet és a készletek csökkenése, továbbá az OPEC és Oroszország termeléscsökkentési megállapodása. Szakértők szerint a fegyveres erőszakba torkolló iráni tüntetések ellenére Irán olajtermelése és exportja zavartalan. A fedezeti alapok (hedge fund) további áremelkedésre számítanak, az áremelkedésre játszó határidős és opciós pozíciók összege több mint kilencszerese az áresésre spekuláló pozíciókénak.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 30 centtel 60,40 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 40 centtel 66,80 dollárra ment föl. 2014 januárja óta először fordult elő, hogy mindkét minőség 60 dollár fölötti jegyzéssel kezdte az évet.

A Brent tavaly 17 százalékkal, a WTI pedig 12 százalékkal drágult.

A dollár gyengült, az euró kora délután 1,2046 dollár körül forgott a péntek esti 1,2020 dollárral szemben.

A tovább gyengülő dollár 1310 dollár fölé segítette az arany árát, amelyet az indiai ékszeripar erős kereslete is támogat. India Kína után a második legnagyobb aranyimportőr, bevitele tavaly 67 százalékkal 855 tonnára szökött fel. A fém unciáját (31,104 gramm) kedd kora délután 1313,43 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,8 százalékkal magasabban, mint péntek este. Az arany 2017 utolsó három hetében unciánként 55 dollárral, az év egészében 13 százalékkal drágult - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!