Az elemzői várakozásokkal szöges ellentétben a tőzsdék szerdán árfolyam-emelkedéssel nyugtázták az európai pénzügyi szektor működését áttekinthetőbbé tévő, a befektetők védelmét jobban szolgáló új, egységes európai uniós szabályrendszer (MiFID II. - "Markets in Financial Instruments Directive") életbe lépését.

A pán-európai Stoxx 500 index 0,4 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,5 százalék emelkedést jelzett a kereskedés végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,7 százalékkal erősödött.

A nem hivatalos záró adatok szerint az európai kereskedési idő végén Londonban 0,37 százalékkal állt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,96 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,93 százalékkal emelkedett. Madrid 0,33 százalék, Milánó 0,27 százalék erősödést ért el.

Az árfolyam-emelkedés élvonalában az autóipari, kiskereskedelmi, gyógyászati és egészségügyi vállalatok részvényei álltak. A brit Next ruházati kiskereskedelmi vállalat részvénye például a várakozásokat felülmúló karácsonyi forgalmának köszönhetően hat százalékkal erősödött.

Az olajár a keddi után újabb két és fél éves csúcsra emelkedett szerdán, a Brent 1,47 százalékkal hordónként 67,55 dollárra, a WTI 1,79 százalékkal 61,45 dollárra. Az olajárak emelkedése az iráni zavargások által jelentett ellátási kockázatra vezethető vissza, bár mértékét valamelyest fékezi az amerikai termelés növekedése. Az amerikai olajtermelés 2017 végére elérte a napi 9,75 millió hordót, és előrejelzések szerint az Egyesült Államok az idei év elején csatlakozik a napi 10 millió hordó felett termelők szűk csoportjához, Szaúd-Arábiához és Oroszországhoz.

A dollár erősödött, az eurót 0,31 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,2021 dolláron. Az arany ára 0,14 százalékkal unciánként 1318,00 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!