BUX
36940

Erősödéssel búcsúztatta a hetet a forint

Bár délelőtt még 276 fölé is benézett a forint az euró ellenében, a nap végére már 273,75-nél járt a jegyzés.

NAPI, 2011. január 21. péntek, 16:51


Pénteki hangulatban, alacsony forgalom mellett erősödött a forint, az irányon a vártnál jobb német Ifo index fordított, utána ugyanis szinte töretlenül csorgott lefelé a forint - tájékoztatta a Napi Gazdsaság Online-t Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője.

A folyamaton segített az is, hogy az dollár 1,3550-ig gyengült az euró ellenében, ám ami talán még fontosabb, hogy a svájci frank 1,30 fölé került a közös devizával szemben. A kérdés már csak az, hogy képes-e az alpesi devizának megkapaszkodni e szint felett.

A forintra lefrdítva mindenesetre ez azt jelentette, hogy a 212-es napi csúcsról 210,40-ig jött le a keresztárfolyam. A dollár jegyzése pedig 201,95 forintig kúszott le a nap végére.

Az alapvetően az egész héten át kitartó erős kockázatvállalási kedv mellett a hét utolsó napján a forint a zlotyval kéz a kézben izmosodott.

A jövőt tekintve a hétfői MNB kamatdöntés lehet irányadó, ahol Karsai szerint valószínűleg igen szoros eredménnyel egy szavazaton múlhat majd a döntés. Amennyiben a piaci várakozásokkal ellentétben nem kerül sor emelésre, akkor az éppen aktuális szinthez képest 2-3 forintnyi gyengülés is lehetséges az euróval szemben.