Szakértők azzal számolnak, hogy a londoni FTSE100 index 0,55 százalék, a frankfurti értéktőzsde DAX30 indexe 0,7 százalék, a párizsi tőzsde CAC40 indexe 0,6 százalék erősödéssel indíthatja a napot.

A befektetők derűlátását azok a kedden hajnalban elhangzott kínai bejelentések alapozhatják meg, hogy az ázsiai országban további adócsökkentésekre kerül sor, növelik az állami kiadásokat és bővítik a kis és közepes cégek támogatását.

A bejelentések hatására valamennyi vezető ázsiai börze pluszban zárt kedden.

Hétfőn a londoni tőzsde 0,91 százalékos, a frankfurti börze 0,29 százalékos, a párizsi pedig 0,39 százalékos mínuszban zárt.

Az ázsiai tőzsdék is erősödéssel zártak kedd reggel.

Budapest is zöldbe válthat

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, az ázsiai kereskedésben már emelkednek a részvényindexek, ennek egyik oka, hogy a piaci várakozások szerint a gyengébb kínai adatsorok támogatóbb gazdaságpolitikát eredményezhetnek a pekingi vezetés részéről. A határidős indexek alapján a hétfői eladási hullám után az európai részvénypiacok is pluszban nyithatnak - jelezte.

A magyar tőzsdén a reggeli kereskedést alapvetően a nemzetközi hangulat határozhatja meg, később a megjelenő decemberi inflációs adatokra figyelhetnek a befektetők - mondta a szakértő.

Bosnyák Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. részvényelemzőjének kommentárja szerint is visszatérhet a pozitív hangulat a magyar piacra. Kifejtette: az OTP megkísérelheti felfelé "elrúgni magát" a 20 napos mozgóátlagról. A Molnál is emelkedés valószínűsíthető. Ha a Magyar Telekom stabilan el tudna rugaszkodni a jelenlegi 454 forintos szintről, megnyílhatna a tér egy nagyobb emelkedés előtt. A Richter esetében az újabb negatív hír az Esmya készítményről valószínűleg nem fogja elrontani a befektetők vételi kedvét, ez ugyanis már korábban beárazódhatott, így tovább menetelhet a magyar gyógyszerpapír - közölte a szakértő.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,41 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 40 667,65 ponton zárt hétfőn, a részvénypiac forgalma az átlagosnál alacsonyabb, 7,8 milliárd forint volt. A Mol árfolyama 26 forinttal, 0,81 százalékkal 3202 forintra csökkent, 892,6 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,43 százalékkal 11 640 forintra esett, forgalmuk 4,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 0,50 forinttal, 0,11 százalékkal 454 forintra gyengült, forgalma 206,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 30 forinttal, 0,52 százalékkal 5770 forintra csökkent, forgalmuk 1,9 milliárd forintot ért el.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!