A Dow Jones 0,34 százalékkal, az S&P 500 0,68 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,79 százalékkal állt keddi záróértéke fölött a nyitást követő negyedórában.

Ázsia kivételével korrekció kezdődött szerdán a vezető tőzsdéken. A keddi "majdnem pánik" után a bankrészvények jelentősen drágultak, egyes papírok kétszámjegyű növekedést produkáltak.

Az olaj jegyzése megszilárdult és Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke pedig azt mondta, hogy az amerikai gazdaság helyzete megengedné ugyan a fokozatos kamatemelést, de a globális gazdasági környezet nem kedvező, és a Fednek nincs előre kijelölt kamatpályája. Ebből az elemzők többsége arra következtet, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben a Fed egyelőre nem emeli az irányadó kamatot. Ez viszont felerősítheti azokat az aggodalmakat, hogy a bankok hitelezéssel alig tudnak nyereséget termelni egy olyan környezetben, ahol a jegybankok monetáris stimuláló politikája már nem profitábilis szintre szűkíti le a kamatréseket.

Kedden mérsékelt gyengüléssel zárt New York. A Dow Jones 0,08 százalékkal, a S&P 500 index 0,07 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,35 százalékkal esett.

Az olajpiac a keddi 7 százalékos áresés után kissé magához tért. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének havi jelentése azzal riogatott ugyan, hogy az idén nő a túlkínálat a globális piacon, ennek hatását azonban semlegesítette, hogy az olajexportőrök előbb-utóbb talán mégis meg tudnak állapodni a termelés csökkentéséről, elemzők legalábbis így értékelik az egymásnak meglehetősen ellentmondó nyilatkozatokat.

Az iráni olajminiszter jelezte, hogy Teherán kész tárgyalni Szaúd-Arábiával a globális olajpiac helyzetéről, viszont nem sokkal rá Moszkvában tárgyaló helyettese úgy nyilatkozott, hogy Irán nem tudja csökkenteni termelését, mert vissza kell nyernie a szankciók miatt elvesztett piaci részesedését. Igor Szecsin, a Rosznyeft orosz olajipari óriás vezérigazgatója egy londoni szakmai konferencián azt mondta, hogy a termelők a piac stabilizálása érdekében napi egy millió hordóval csökkenthetnék kibocsátásukat. Hangsúlyozta azonban, hogy a globális túlkínálatért az OPEC felelős, és nyitva hagyta a kérdést, hogy Oroszország csatlakozna-e egy termeléscsökkentési akcióhoz.

Az értéktőzsdék emelkedésével párhuzamosan csökkent az arany ára. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1181,31 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,6 százalékkal alacsonyabban, mint kedden. A jegyzés hétfőn rövid időre áttörte az 1200 dolláros lélektani határt. Az arany ára várhatóan emelkedni fog a részvénypiaci zavarok, a dollár gyengülése, és a rúdarany kereslet növekedése következtében - véli az INTL FCStone elemzője.

A dollár Janet Yellen kijelentései után kissé gyengült. Az euró napközben 1,1233 és 1,1312 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1240 dollár körül forgott a kedd esti 1,1292 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!