A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő lejártakor a londoni FTSE-100 index 1,05 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,15 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,54 százalékkal emelkedett, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 0,22 százalékkal ment föl.

A piacok kivártak Janet Yellen Fed-elnök beszéde előtt. Yellen az európai tőzsdezárás után, közép-európai idő szerint este fél hétkor Philadelphiában tart előadást. A rossz munkaerőpiaci adatok miatt az elemzők nagyjából leírták annak a lehetőségét, hogy a Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete (FOMC) június 14-én kezdődő ülésén emeli az alapkamatot. Most arra számítanak, hogy Janet Yellen Fed-elnök tesz valamilyen utalást a kamatpálya alakulására.

A felhajtóerőt az olaj- és nyersanyagárak emelkedése szolgáltatta, ami különösen Londonban húzta föl az indexet. A bányaipari papírok, így az Anglo American, a Rio Tinto és a BHP Billiton több mint 5 százalékkal erősödtek, főként a réz drágulásának köszönhetően. Az olajcégek is jól teljesítettek, a légitársaságok és az utazási irodák papírjai viszont gyengültek, mert az utasforgalom a vártnál jóval szerényebben bővül.

A piacok aggodalommal várják, hogy mi lesz a június 23-i brit referendum eredménye, különösen mert a legutóbbi felmérések szerint a kilépés az unióból, a Brexit hívei 4-5 százalékponttal vezetnek.

Pénteken vegyesen zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,39 százalékkal emelkedett, a DAX-30 viszont 1,03 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,99 százalékkal csökkent. Az FTSEurofirst 300 0,85 százalékkal, az EuroStoxx 50 1,21 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!