A nem hivatalos adatok szerint a londoni FTSE-100 index 1,20 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,82 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,04 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1,06 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 0,77 százalékkal ment föl.

A piacoknak jót tett, hogy csillapodott a Brexit-pánik, miután egy képviselő meggyilkolása miatt felfüggesztették a brit népszavazási kampányt, és elhalasztották a közvéleménykutatási eredmények közzétételét. Jótékony hatása volt annak is, hogy hét napi csökkenés után emelkedett az olaj ára. Mindamellett befektetők az uniós tagságról szóló jövő heti brit referendum és a bizonytalan világgazdasági kilátások miatt óvatosak.

Ahogy a Brexit rémét az utóbbi napokban legjobban a bankszektor szenvedte meg, a bankszektor volt a fő haszonélvezője az idegesség némi csillapodásának is. Londonban a bankpapírok 3-5 százalékkal, Frankfurtban pedig 4,5-5,5 százalékkal erősödtek. Milánóban az Unicredit árfolyama 7,35 százalékkal, az Intesa Sanpaolóé pedig 4,41 százalékkal emelkedett.

Hidegen hagyta a befektetőket az úgynevezett "boszorkányszombat" is, amikor egyszerre fut ki a származékos termékek összes típusa a határidős piacon. Ilyenkor előfordul, hogy az árfolyamok hektikusan mozognak, mert sokan átpozícionálják befektetéseiket. A boszorkányszombat mindig, március, június, szeptember és december harmadik péntekére esik.

Csütörtökön veszteséggel zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,27 százalékkal, a DAX-30 0,59 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,45 százalékkal csökkent. Az FTSEurofirst 300 0,49 százalékkal, az EuroStoxx 50 pedig 0,20 százalékkal ment le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!