Erősödhet Európa

Enyhe emelkedéssel indíthatják a kereskedést a főbb európai börzék irányadó indexei kedden.
MTI, 2016. november 29. kedd, 08:33
Fotó: Reuters

A határidős jegyzések alapján arra lehet számítani, hogy a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index, a frankfurti DAX-30 és a párizsi CAC-40 index egyformán 0,30 százalékos nyereségben nyithat.

Az ázsiai tőzsdéken és Ausztráliában vegyesen alakult a kereskedés kedden. A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,02 százalékkal, 433,11 pontra esett. Tokióban 0,27 százalékos, Ausztráliában pedig 0,13 százalékos veszteségben, míg Szöulban 0,01 százalékos nyereségben zárt az irányadó mutató. Sanghajban 0,18 százalékos, Sencsenben pedig 0,05 százalékos pluszban állt a vezető tőzsdeindex a záráshoz közeledve, Hongkongban viszont 0,27 százalékos veszteségben állt a kereskedés.

Kedden több makroadat is várható. Délelőtt a francia és a görög gazdaság harmadik negyedévi teljesítményét tükröző második becslést közlik a nemzeti statisztikai hivatalok, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága pedig az euróövezeti és az uniós gazdasági hangulatot mutató novemberi felmérését ismerteti. Délután a harmadik negyedéves amerikai GDP-re vonatkozó második becslést, majd a Conference Board gazdaságkutató intézet novemberi fogyasztói bizalmi mutatóját teszik közzé.

A kőolaj világpiaci ára csökken, mert a piacok bizonytalanok a tervezett kitermeléscsökkentés megvalósíthatóságát illetően. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai szerdán Bécsben tartanak miniszteri szintű ülést, így a napi kereskedést nagyban befolyásolják, és erős árváltozásokat válthatnak ki a kiszivárgó hírek.

Az északi-tengeri Brent februári szállításra hordónként (159 liter) 48,77 dollárba került közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolckor, 44 centtel, 0,89 százalékkal csökkent az ára az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára januári szállításra hordónként 38 centtel, 0,81 százalékkal, 46,70 dollárra esett.

Az eurót 1,0607 dolláron jegyezték, stagnált az árfolyam.

Hétfőn veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 1,09 százalékkal, 10 582,67 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,60 százalékkal, 6799,47 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,88 százalékkal, 4510,39 pontra esett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,11 százalékkal, 3014,58 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,85 százalékkal, 1340,14 pontra süllyedt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK