A hétfő késő esti órákra megállt a nemzetközi befektetői hangulat markáns romlása amellett is, hogy Ciprus ötödik eurózóna tagországként nemzetközi mentőcsomagot kért és tömeges leminősítés érte el a spanyol bankszektort. Még ezt megelőzően nem okozott hangulatjavulást az a kiszivárgott dokumentum, amely szerint áttörés készülődik a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozón.

Az euró/dollár jegyzések 24 órája az 1,25-ös szint közvetlen közelében ingadoznak lényeges kilengés nélkül, így a forintnál sem volt tapasztalható érdemi mozgás a határozott külföldi hangulatromlás mellett sem. Ma reggel az enyhén javuló hangulat mellett máris erőre kapott a magyar fizetőeszköz, az euróval szembeni jegyzések 287,5-ről 286,5-287-ig süllyedtek a bankközi piacon. A cseh korona és a lengyel zloty ma reggel is lényegében stagnál az euróval szemben.

A dollár oldalazása és a forint kis erősödése miatt a dollár/forint jegyzések újra a 230 alatti tartományba süllyedtek 229-ig, míg a frank/forint jegyzések 238,5-nél járnak ismét.

Ma a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatmeghatározó ülést tart, amelyet a szokásos sajtótájékoztató követi a csak háromhavonta megjelenő inflációs jelentés fő számainak ismertetése mellett. Emellett két amerikai makroadatra is érdemes lesz figyelni, illetve a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozóval összefüggő hírek lesznek érdekesek, például ma a francia fővárosban találkozik a német, az olasz és a spanyol pénzügyminiszter francia kollégájával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!