Erősödni tudott Európa

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,98 százalékkal emelkedett, 1317,80 ponton zárt kedden, 0,11 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén.
MTI-Eco, 2014. október 28. kedd, 18:31

Kétnapi negatív kiigazítást pozitív korrekció követett kedden. A befektetők beletörődtek a megváltoztathatatlanba: a gazdaság lassul, a nagy központi bankoktól számottevő ösztönzés nem várható, amint az minden bizonnyal kiderül az amerikai jegybankrendszer (Fed) szerda este várható pénzügy-politikai döntéséből is. Ehhez képest viszont meglepő volt a jó harmadik negyedévi vállalati eredmények sokasága a nap folyamán, élen a svájci Novartis gyógyszergyárral és a UBS bankházzal, habár egy másik gyógyszergyár, a francia Sanofi eredménye elmaradt a várakozástól.

A hatszáz legnagyobb európai cég negyede számolt be eddig a harmadik negyedévről, és 66 százalékuk elérte vagy túlteljesítette az elemzők jóslatait. Ezek a vállalatok átlagosan 12,6 százalékkal növelték profitjukat az egy évvel korábbihoz képest. Ez meghaladja a New York-i S&P 500-as mutatóban lévő cégek eddigi 6,7 százalékos átlagos profitnövelési arányát.

Csakhogy eközben az európai cégek bevétele átlagosan csak 1,9 százalékkal nőtt, míg az amerikaiaké 4,8 százalékkal. Ez arra vall, hogy az európai vállalati eredmények forrása a jelenlegi gazdasági helyzetben inkább a költségcsökkentés, semmint a renyhe piaci kereslet.

A Feddel kapcsolatos várakozásokat nem módosította a délután megjelent adatok vegyes üzenete. Az Egyesült Államokban októberben hétévi csúcsra ugrott a fogyasztói bizalom mérőszáma, ellenben a beruházási javak megrendelései nyolc hónapja a leggyorsabban ritkultak.

A mostani piaci várakozás - hogy a Fed kamatemelése a jövő év utolsó negyedében lehet, és nem a jövő évi harmadik negyedévben, mint korábban gondolták - továbbra is jót tesz az eurónak.

A gyengébb dollár miatt viszont kissé nőtt a kőolaj ára az utóbbi napok csökkenései után.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,61 százalékos javulással 6402,17 ponton zárt, 5,14 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt.

Frankfurtban a DAX-30 1,86 százalékos többlettel 9068,19 ponton végzett, 5,07 százalékkal alacsonyabban, mint tavaly év végén.

Párizsban a CAC-40 0,39 százalékkal 4112,67 pontra erősödött, 4,27 százalékkal elmaradva a múlt év végi értékétől.

A milánói FTSE MIB-40 2,35 százalékot, a madridi IBEX-35 1,96 százalékot nyert. Az athéni tőzsde zárva volt ünnepnap miatt.

Varsóban a WIG-20 0,78 százalékkal 2456,73 pontra gyarapodott, de a Mol 4,79 százalékkal 164,00 zlotyra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.10.28 19:18

Megvan az MNB döntése!
2014. október 28.

A MAGYAR REAL GAZDASÁG TOVÁBBI ZAVARTALAN NŐVEKEDÉSE BIZTOSITOTT.

A Magyar Nemzeti Bank 2,1 százalékon tartotta a kamatokat, tehát a várakozásoknak megfelelően döntött.

A jegybanki közleményben megfogalmazott üzenetek nem változtak meg: az aktuális alapkamat szerintük összhangban van a céljaikkal.

Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a hazai gazdaság bővülése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg, és a belső kereslet növekedéshez való hozzájárulása egyre jelentősebb lehet.

Az EU-források növekvő felhasználása, illetve a Növekedési Hitelprogram következtében is enyhülő hitelkorlátok elősegítik a beruházások élénkülését. A háztartások fogyasztása is fokozatosan élénkülhet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html