Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dél-európai tőzsdék megszenvedték, hogy a görög parlamentnek hétfőn nem sikerült köztársasági elnököt választania, ezért februárban parlamenti választás lesz Görögországban. Terjed az aggodalom, hogy a választási eredmény kétségessé teheti Görögország EU-IMF-mentőprogramjának folytatását, és Dél-Európában másutt is újrakezdődhetnek a viták a költségvetési szigor értelméről. Ez felidézi ez euróövezeti államadósság-válság rossz emlékét.

A többi piacot is fékezte, hogy a német Bundesbank elnöke oszlatni igyekezett az Európai Központi Bank (ECB) mennyiségi enyhítése iránti reményeket. Jens Weidmann vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a német gazdasági növekedés jövőre jobb lehet a vártnál, és az euróövezetben általában sem olyan rossz a helyzet, mint sokan gondolják. Ráadásul az olcsóbb energia szerinte olyan gazdaságösztönző fejlemény, amely mellé aligha szükséges még pénzügypolitikai támogatás is.

A kőolaj azonban drágult hétfőn napközben a szabadpiacon az OPEC-tag Líbiában zajló polgárháború kártételei miatt. Ez segítette a londoni tőzsdét, és még a frankfurti piacon is enyhítette az aggodalmat Oroszország miatt, dacára annak, hogy friss adat szerint novemberben az orosz gazdaság visszaesett, 2009. november óta először. A szoros orosz-német gazdasági kapcsolatok miatt a frankfurti tőzsde különösen érzékeny az orosz gazdaságot érintő hírekre. Az európai részvénypiacok zárása után a kőolaj ára visszafordult, leadva korábbi nyereségét. Napközben 60,43 dollárig emelkedett az ára.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,36 százalékos javulással 6633,51 ponton zárt, 1,71 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt.

Frankfurtban a DAX-30 0,05 százalékos többlettel 9927,13 ponton végzett, 3,93 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén.

Párizsban a CAC-40 0,51 százalékkal 4317,93 pontra erősödött, 0,51 százalékkal meghaladva múlt év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 1,15 százalékot, a madridi IBEX-35 0,85 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 3,91 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG-20 0,88 százalékkal 2302,59 pontra fogyott, de a Mol 0,63 százalékkal 159,00 zlotyra javult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!