Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,19 százalékos előrelépéssel 1323,71 ponton zárt, ismét a legmagasabban 2008. június 3-a óta, 0,56 százalékkal az év végi értéke fölött.

A bankrészvények erősödtek, némelyik háromévi csúcsot döntött, miután a világ központi bank- és pénzügyifelügyelet-vezetőinek Bázeli Bizottsága vasárnap enyhített a pénzintézetek 3 százalékos tőkeáttételi mutatójának kiszámítására vonatkozó szabályokon. Így a bankok jobban növelhetik a hitelezést első körös szavatoló tőkéjükhöz képest, illetve kevesebb új tőkét kell bevonniuk a piacról, mégsem kell majd megsérteniük a 3 százalékos korlátot, amikor a szabályozás 2019-től általában érvénybe lép világszerte. Ez főleg az európai bankoknak jelenthet könnyebbséget, mert az amerikaiak eddig is jobbára a most egységesen enyhített feltételekkel számolták ki a mutatójukat. A rendezés még nem végleges, mert egyes nyugati országok, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a mutató emelését is szorgalmazzák.

A piacokat segítette a pénteki gyenge amerikai foglalkoztatási adatoktól feléledt remény is, hogy az amerikai jegybankrendszer (Fed) esetleg a vártnál kevésbé siet a mennyiségi enyhítése további szűkítésével.

Kedden a decemberi brit infláció és a novemberi euróövezeti ipari termelés adatai következnek, az Egyesült Államokban pedig magánfelmérések jelennek meg a kiskereskedelmi forgalomról.

Hétfőn a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 17,21 pontos, 0,26 százalékos javulással 6757,15 ponton zárt, 0,12 százalékkal magasabban, mint az óév végén. A múlt évet 14,43 százalékkal jobban végezte, mint az előzőt.

A frankfurti DAX-30 36,93 pontos, 0,39 százalékos többlettel 9510,17 ponton végzett, 0,44 százalékkal az év végi értéke alatt. Tavaly 25,48 százalékkal emelkedett.

Párizsban a CAC-40 12,67 ponttal, 0,30 százalékkal 4263,27 pontra emelkedett, 0,76 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Tavaly 17,99 százalékkal nőtt.

A milánói FTSE MIB-40 0,66 százalékot, a madridi IBEX-35 0,73 százalékot nyert, az athéni ASE tőzsdemutató 0,77 százalékot vesztett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!