Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac forgalma 7,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.
Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint az enyhe pluszban záró magyar tőzsdén az iránykeresés volt jellemző. A forgalom nem volt túl nagy, nem érte el az átlagos kétharmadát sem, de ez megszokott, amikor az amerikai tőzsdén - mint hétfőn, a Martin Luther King emléknap miatt - szünnap van.

A részvények kicsit divergálnak, különösen a Mol volt "gyenge zónás" 1,82 százalékos mínusszal, míg a Magyar Telekom 2,34 százalékos emelkedésével jó teljesítményt nyújtott. Emelkedett az OTP és enyhébb mértékben a Richter is.
Európában szintén nem volt nagy forgalom, a DAX index 0,1 százalékos pluszban, a francia index 0,4 százalékos mínuszban fejezheti be a napot - idézi az MTI.

A forint délelőtt tovább gyengült, 337 forint közelébe is elért, miután azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, hogy elutasította az összes devizaswap-tenderre beérkezett ajánlatot, jelentős forinterősödés kezdődött. A BÉT zárása előtt már 334,54-en jegyezték a forintot az euróval szemben. Az erősödés valószínűleg az MNB lépésére adott reakció volt - mondta a vezető elemző.

Az MNB hétfőn egyik futamidőre sem fogadott el ajánlatot a forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen. A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás január 22-én így 38 milliárd forinttal, 2235 milliárd forintra csökken.

A jegybank hangsúlyozta: az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető.

A Mol 52 forinttal, 1,82 százalékkal 2802 forintra gyengült, 2,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények 160 forinttal, 1,13 százalékkal 14 300 forintra erősödtek, forgalmuk 3,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom ára 10,50 forinttal, 2,34 százalékkal 459,50 forintra nőtt, forgalma 359,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 25 forinttal, 0,38 százalékkal 6670 forintra emelkedett, forgalmuk 1,2 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3708,52 ponton zárt hétfőn, ez 46,31 pontos, 1,23 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!