BUX
36940

Erősödött a forint

A délelőtti, 266 forint feletti szintekről délutánra 264,40 környékére süllyedt az euró jegyzése, a dollár árfolyama pedig 1,5 forinttal 218 körüli értékre apadt.

NAPI Online, 2006. április 11. kedd, 17:00

Miután a sajtóban megjelent előrejelzések tükrében nem volt igazán meglepő a tegnap nyilvánosságra hozott, márciusi államháztartási hiányadat, a forint kurzusa nem is reagált a tetemes deficitre.

A hazai fizetőeszköz ma erősödött az euróhoz viszonyítva. Misik Sándor, a Hamilton üzletkötője két tényezővel magyarázta a forint izmosodását. Egyrészt erősödtek a régiós devizák - közöttük is főként a zloty -, másrészt a német ZEW befektetői bizalmi indexének értéke rosszabb lett a vártnál, ami hűtötte az európai kamatemelési várakozásokat, így az euró vonzereje kisebb a magas kamattal megtámogatott forinttal szemben.

Kolba Miklós, az ING tradere hozzátette: úgy tűnik, lassul az átrendeződés a központi és a feltörekvő piacok között. Az is lehet, hogy a húsvéti hosszú hétvége előtt a befektetők elkezdtek több hosszú pozíciót lezárni, a biztonság kedvéért - vélekedett.