Erősödött a forint estére

Mozgalmas napja volt csütörtökön a devizapiacoknak, hisz görög válság és népszavazás percről percre változó hírei mellett az ECB is robbantott egy váratlan kamatvágással. A forint - egy félig elbukott állampapíraukció ellenére - a napi adok-kapokból erősödve került ki ellenére is – már ha van aki tud örülni a 304 forintos eurónak.
NAPI, 2011. november 3. csütörtök, 17:02
Fotó: Napi.hu

A délelőtti kereskedésre még jelentősen jelentősen rányomta a kedélyeket a görög válság, a fordulatot nap közben az hozta meg, hogy idő előtt megbukhat a Papandreu-kormány - ugyanis elfogyott a kormány többsége a parlamentben. Ha nincs kormány - nem lesz népszavazás sem vonta le a piac következtetést - így az euró és vele a forint erősödni tudott.

Kora este az eurót 304,15 forinton jegyzeték a reggeli 308 forinttal szemben. A svájci frank ára 253,7 forintos csúcsról estére 250,51 forintra olvadt, míg a dollár 225,6 forintról 221,05-ig "gyengült".

Az államadósság-kezelő egy újabb kellemetlen emlékkel lett gazdagabb: az érdeklődés hiánya miatt csökkenteni kellet a három éves papírok eladási mennyiségét. A hároméves papírok esetében a 20 milliárdos meghirdetett mennyiségre 23,3 milliárd forint ajánlattömeg érkezett be, az ÁKK ebből 15 milliárdot fogadott el. Az ötéves kötvényeknél már nem kellett csökkenteni, ahogyan a kétszeres lefedettséggel értékesített tízévesek esetében sem. A hozamok jelentősen emelkedtek: a három éves kötvények 15 ponttal magasabban 7,65 százalékon, az ötévesek 12 pontos emelkedéssel 7,40 százalékon, míg a tízéves papírok 8,17 százalékkal mentek el - ami 14 ponttal magasabb a szerdai referenciahozamnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK