Erősödött a rubel

Enyhén erősödött a rubel pénteken a moszkvai tőzsdén, így folytatódott az orosz fizetőeszköz stabilizálódása a hét eleji összeomlás után.
MTI, 2014. december 19. péntek, 10:19
Fotó: Reuters

Helyi idő szerint délelőtt fél tizenegykor az euróért 74,85 rubelt kértek, szemben a csütörtöki 75,70 rubeles zárással, míg a dollár 60,85 rubelen forgott a 61,50 rubeles csütörtöki zárás után. A pánik csúcspontján, kedden délután az eurót több mint 100 rubelen, a dollárt pedig több mint 80 rubelen jegyezték.

A stabilizálódás dacára az orosz fizetőeszköz értéke így is 40 százalékkal alacsonyabb az év elejéhez viszonyítva. A hét eleji példátlan mértékű árfolyamesés, amely az 1998-as válságot idézte fel, tovább gyengítette a nyugati szankciók és az olajárak esése által erősen megtépázott gazdaságot. A héten a kormány csatlakozott a rubel védelmét célzó jegybanki erőfeszítésekhez. Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy az ország legkésőbb két éven belül felülkerekedik a válságon, de konkrét intézkedéseket nem vázolt fel.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter pénteken megismételte, hogy a jegybankkal egyeztetve a tárca hétmilliárd dolláros tartalékából készek devizát eladni a piacon. Álláspontja szerint a rubel árfolyama erősebb lesz a jövő év elején, így most nem kockázatos az azonnali devizaeladás és a visszavásárlás a jövő év elején, amikor a költségvetésnek szüksége lesz devizára.

A VTB Capital befektetési társaság elemzői arra számítanak, hogy a rubel erősödni fog a napokban, mivel az exportorientált vállalatok eladják devizában keletkezett bevételeiket a hónap végén esedékes adófizetések miatt. A dollár és az euró iránti lakossági kereslet mértéke azonban megjósolhatatlan, így az egyik legnagyobb kockázat marad.

Az orosz átlagpolgárok az utóbbi napokban megrohamozták a valutaváltókat, hogy az elértéktelenedést megakadályozandó, rubelben tartott megtakarításaikat külföldi valutába helyezzék át. Emellett válogatás nélkül vásárolták fel az olyan tartós fogyasztási termékeket, mint bútorok vagy a drága elektronikai cikkek. Sok vállalat - külföldiek és oroszok vegyesen - leállította szállításait az üzletekbe, vagy felfüggesztette a kereskedést, mert képtelenek voltak követni a rubel árfolyamának változását az árak megállapításához.

A moszkvai értéktőzsdén jól indult a pénteki nap, de a hangulat gyorsan elromlott. Délre a rubelben számított MICEX-index 2,17 százalékkal 1445,27 pontra, a dollárban számított RTS-index pedig 1,59 százalékkal 752,76 pontra süllyedt. Év eleji értékéhez képest az RTS 47,78 százalékkal, míg a MICEX 3,88 százalékkal gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK