Kétnapi visszaesés után a befektetők kisebb-nagyobb kiigazításra használták ki, hogy az EU csütörtök esti csúcsértekezlete és az euróövezeti pénzügyminiszterek szombatra tervezett tanácskozása közötti feszült időszakban új, habár sehonnan meg nem erősített hírek érkeztek az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) némi engedékenységéről Görögország iránt. A zárás előtt közvetlenül megjelent információk az euróövezeti pénzügyminiszterek és a görög kormány további kifogásairól már nem tudták visszafordítani a fő mutatókat.

A fogadások kétesélyesek. Ezt jól jelezte például a frankfurti és a párizsi tőzsde, illetve a dél-európai piacok időnként jócskán eltérő lendülete. Az általános kiigazítás azonban azt is tükrözte, hogy az elemzők többsége mégis valamilyen, legalább átmeneti megoldásra számít az utolsó pillanatban Görögország ügyében.

Segített a jó New York-i tőzsdenyitás is. A friss felmérés szerint az Egyesült Államokban júniusban a vártnál is jobban nőtt a fogyasztói bizalom. Ezért a dollár megint erősödött az euróval szemben, ami jót tett az euróövezeti részvénykeresletnek.

A nyersanyagipari részvényekben gazdag londoni piac azonban lemaradt a kínai fémkereslet várható lanyhulásáról megjelent jóslatok és a kőolaj árának folytatódó lemorzsolódása miatt.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,79 százalékos gyengüléssel 6753,70 ponton zárt, 2,86 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött.

Frankfurtban a DAX-30 0,17 százalékos többlettel 11 492,43 ponton végzett, 17,20 százalékkal magasabban, mint múlt év végén.

Párizsban a CAC-40 0,35 százalékkal 5059,17 pontra erősödött, 18,41 százalékkal meghaladva az év végit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!