Erősödtek a japán és kínai indexek

Vegyesen zártak a hét utolsó kereskedési napján a fontosabb ázsiai tőzsdék: Japánban és Kínában erősödés volt, Ausztráliában és Dél-Koreában gyengülés.
MTI-Eco, 2014. június 13. péntek, 08:56
Fotó: Reuters

Tokióban a Nikkei-225 index 0,83 százalékos, 124,31 pontos növekedéssel, 15 097 ponton zárt. Ezen a héten 0,1 százalékot erősödött a Nikkei. A japán befektetők kedvező jelnek vették, hogy a japán központi bank (BOJ) pénteken javított a világgazdaság növekedési kilátásain, és olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy a japán kormány csökkentheti a vállalati adókat.

Szöulban a Kospi index 1,03 százalékkal, 20,80 ponttal csökkent, 1990 pontra, így heti szinten 0,2 százalékot veszített értékéből. A dél-koreai részvényárfolyamok közel két hónapja nem csökkentek akkora mértékben, mint most pénteken. A geopolitikai kockázatok hirtelen megugrása miatt 22 kereskedési nap után most először a külföldi befektetők több dél-koreai részvényt adtak el, mint amennyit vettek.

Sydneyben az S&P/ASX-200 index 0,44 százalékos, 23,70 pontos gyengüléssel, 5405 ponton fejezte be a napot, heti szinten 1,1 százalékot esett. Csütörtök estére az amerikai piacokon gyengültek a részvényárfolyamok, ami a legfontosabb ausztrál cégek papírjainak árát is lefelé nyomta pénteken.

A tokiói tőzsdezárás után még nyitva tartó kínai piacokon emelkedtek a részvényárfolyamok. A sanghaji tőzsde 0,79 százalékkal, a hongkongi 0,73 százalékkal erősödött reggelre. Pénteken megérkeztek a májusra vonatkozó utolsó fontos makrogazdasági adatok, amelyeket a kínai befektetők már nagyon vártak. Májusban éves alapon számolva gyorsult a kínai ipari termelés és nőtt a kiskereskedelmi forgalom is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK