A tokiói záráskor még nyitva tartó hongkongi tőzsdén a Hang Seng index - amely a nap folyamán 9 hónapos napközbeni csúcsot döntött - 0,83 százalékos pluszban volt, a sanghaji tőzsde összetett mutatója 0,80 százalékot emelkedett.

A részvényvásárlási kedvet elsősorban az előző napi amerikai tőzsdei rali táplálta. Tizenhét év után először fordult elő, hogy a három jelentős, irányadó New York-i index, a Dow Jones ipari átlag, az S&P 500-as és a Nasdaq Composite ugyanaznap rekordmagasan zárt. Szakértők ezt a kőolajárak meredek emelkedésével és azzal magyarázták, hogy a vártnál jobb negyedéves vállalati eredmények születtek az amerikai kiskereskedelmi szektorban.

"A globális befektetőknek fontos indikátor az amerikai piac, jelzi, milyen a kockázatvállalási hajlam. Ha az Egyesült Államokban felívelés van, abból a világ más régióiban is profitálhatnak a piacok" - magyarázta Caroline Yu Maurer, a BNP Paribas francia nagybank befektetési részlegének kínai eszközökért felelős igazgatója.

Kínában két másik tényező hajtotta föl a részvényárfolyamokat. Az egyik az irányadó tízéves kínai államkötvény hozamának csökkenése, ami pénteken is folytatódott, 2,7 százalékon több mint hét és fél éves mélypontot ért el. A másik tényező az volt, hogy pénteken gyenge makrogazdasági adatok egész sora jelent meg Kínában, amiből a befektetők azt a következtetést vonták le, hogy a pekingi kormányzat további monetáris lazításba kezd. Elemzők viszont figyelmeztettek: a nyilatkozatokból inkább az olvasható ki, hogy egyelőre nincs tervben komolyabb monetáris lazítás, mert a vezetés attól tart, a likviditás bővülése csak eszközárbuborékot okozna, ahelyett, hogy új erőt adna a gazdaságnak.

Folytatódott az áremelkedés a kőolaj piacán. A csütörtöki bő 4 százalékos drágulás után pénteken magyar idő szerint fél nyolc után a Brent fajta 0,8 százalékkal, az amerikai WTI több mint 1 százalékkal került többe. Előbbi 36 cent emelkedéssel hordónként (159 liter) 46,40 dolláron állt, utóbbi 49 centet javítva csaknem háromhetes csúcsot ért el, 43,98 dolláron forgott.

Az arany árfolyama tovább esett a csütörtöki 0,60 százalékos gyengülés után. Magyar idő szerint reggel hét óra előtt 1337,16 dollárra csökkent egy uncia (31,1 gramm) ára az azonnali piacon. Az áresés oka a dollár erősödése, amelyet a decemberi amerikai alapkamat-emeléssel kapcsolatos várakozás táplál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!