BUX
37689

Erőt adott a forintnak a hangulatváltozás

Folytatódott az erősödés a forint piacán csütörtökön; ha az euró 275 forint alatt maradna, akkor akár további erősödés is jöhet.

NAPI, 2011. január 13. csütörtök, 16:32

Az euró új erőre kapott a dollárral szemben, ami segítette a magyar deviza emelkedését is; az euró dollárhoz viszonyított árfolyama 1,3090-ről 1,3340 közelébe emelkedett. A forint erősödését támogatták a jól sikerült magyar és spanyol államkötvény aukciókról érkezett hírek is.Összességében Európával kapcsolatban fordulat állt be a hangulatban, ez pedig a forint árfolyamában is érvényesült. Az euró drágulását segíette elő az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, Jean-Claude Trichet kommentárja is. Miközben a bizonytalansági tényezőre is figyelmeztetett, Trichet szerint a legfrissebb adatok igazolják, hogy az európai gazdaság újra rátalált lendületére.Érdekes módon a zloty alulteljesít a forinthoz képest; hiába lett értékesebb az euró a dollárral szemben, a lengyel deviza gyengült. Mindez azt a feltételezést erősítheti, hogy komoly pozícióváltás zajlik, zajlott a magyar és a lengyel deviza között.Mindazonáltal a forint viszonylag szűk sávban mozgott, az eurót nap közben 274,40 és 275,60 forint között jegyezték. Délután négy óra után az euróért 275,15, a dollárért 206,55, a svájci frankért pedig 214 forintot kértek.Érdekes lehet, ha az euró árfolyama a 275 forintos szint alatt tudna maradni, ez azonban nem valószínű Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci tradere szerint. Amennyiben a 275 forintos szint fölött marad az euró, akkor az üzletkötő továbbra is a 275-280 forintos euróárfolyamot tartja reálisnak a következőkben.Bár az utóbbi napokban a piac által is kedvezően fogadott hírek láttak napvilágot Magyarországról - például a kormányfő nyilatkozata a tervezett kiadáscsökkentésről, vagy a monetáris tanácstagok kinevezésének ügyében a kormány által tett jelképes gesztus az ECB felé - , az üzletkötő óvatosságra int. Árfolyam-negatív üzenete volt például Csáki Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja által a Bloombergnek adott nyilatkozatnak is - tette hozzá.Ruzsonyi Ákos arra számít, hogy az MNB tovább emeli az alapkamatot, a nyersanyagárakat, illetve a kockázati megítélést tekintve még legalább két alkalommal.

Tovább olvadtak a hozamokA hathónapos lejárat kivételével - ahol 5 bázispontos hozamemelkedést regisztrált az ÁKK - egyöntetűen 4-13 bázisponttal mérséklődtek a benchmarkok csütörtökön az állampapírok másodlagos piacán.