Az eurót csütörtök reggel 295,35 forinton jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben a szerda esti 296,22 forint után.
Szerdán a forint jelentősen gyengült részben nemzetközi befolyásoló tényezők, részben az EU/IMF készenléti elővigyázatossági hitelkeretről folyó tárgyalások valószínű elhúzódásáról kialakult piaci vélemények miatt.

A forint egy hete tartó, az euróval szemben mintegy 10 forintnyi gyengülését a görög adósságcsere megvalósíthatóságával szemben felmerült piaci fenntartások miatt kialakult befektetői kockázatkerülés váltotta ki.

Az euró emiatt egy hét alatt 1,3480-as dollár jegyzésről 1,3100 dollár közelébe gyengült. A forint a múlt héten szerda-csütörtökön még 287-es euró jegyzésen állt. Ehhez képest ezen a héten szerdán pedig a legmagasabb euró jegyzés 297,36 forint volt, ami a január 26-i szintnek felel meg.

Az euró csütörtök kora reggel 1,3140 dollárról 1,3180-ra erősödött. Az egy hete tartó gyengülést követően a görög adósságcsere végrehajtásának végső határideje előtt a piacok kivárásra rendezkedtek be, az árfolyamok az akció eredményére várva konszolidálódtak. Az euró csütörtök reggeli erősödéséhez hozzájárult az az ázsiai piacokon elterjedt híresztelés is, hogy a kínai jegybank monetáris enyhítő intézkedéseket készül tenni a gazdasági aktivitás élénkítése érdekében.

A svájci frankot csütörtök reggel 244,99 forinton jegyezték a szerda délutáni 245,63 forint után. A dollár 224,11 forinton áll, gyengébben a szerda esti 225,30 forintnál, a jen jegyzése pedig 2,7554 forintra csökkent 2,7830 forintról.

A térségbeli devizák árfolyama a csütörtök reggel vegyesen alakult. Míg a forint kissé erősödött, a lengyel zloty árfolyama 4,1570-es euró jegyzés környezetében stagnált, a cseh korona 24,89-es euró jegyzésről 24,85-re erősödött, a román lej árfolyama pedig 4,3553-as euró jegyzésen gyakorlatilag nem változott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!