BUX
38236

Erőt gyűjtött Európa

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei csütörtökön.

Major András, 2012. december 27. csütörtök, 18:37

Londonban stagnált az FTSE 100 index, Frankfurtban azonban 3, Párizsban pedig 6 tized százalékkal erősített a DAX, illetve a CAC 40. A mutatók a nap korábbi szakaszában ennél magasabban is jártak, azonban az amerikai költségvetési tárgyalással kapcsolatos bizonytalanság továbbra is visszafogja a befektetői vásárlásokat. A lendület akkor kezdett el fogyni, amikor a hírügynökségek publikálták Harry Reid, a demokraták szenátusi vezetőjének szavait, aki szerint semmiféle előrelépés nem történt az ügyben.

A délután publikált tengerentúli makroadatok többnyire kedvező képet mutattak, így a vártnál jobb munkaerő- és lakáspiaci adatok támogatást adtak a mérsékelt drágulásnak. Ázsiából is pozitív hírek érkeztek, hiszen a hírek szerint Japán további gazdaságélénkítő intézkedéseket tervez.

A forgalom a két ünnep között megszokott alacsony szinten alakult.

A részvények között említést érdemel a Bankia, amely mintegy 20 százalékos zuhanással ragált a spanyol bankmentő alap negatív értékelésére. Jól szerepeltek ugyanakkor a bányatársaságok papírjai, és a német autógyártók is átlag fölött drágultak.