Mi azt gondoljuk, hogy a gazdaság számára a tőzsde a vitamin - indította előadását Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki szerint van egy jól működő bankrendszer, vannak exportképes vállalatok, vannak ígéretes kkv-k, amelyeket a tőkepiac nagy arányban tudna segíteni.

A statisztikák szerint minél erőteljesebb egy tőzsde, annál fejlettebb az adott ország gazdasága - mondta a vezérigazgató. Véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy a tőzsde csökkenti a finanszírozás hosszú távú költségeit, hatékony módja az iparágak közötti tőketranfszernek, támogatja az innovációt, valamint stabilabb és ellenállóbb pénzügyi rendszert hoz létre. Ennek megfelelően hiába végzik jól a dolgát a bankok, azaz hitelezik a vállalatokat, vannak olyan területek, ahol ők nem tudnak megjelenni, ezt az űrt pedig a tőzsde töltheti be.

Hogy ezeket a célokat el tudják érni, a BÉT nemrég elfogadott új stratégiája 3 fő célt tartalmaz: ki kell építeni egy erős helyi ökoszisztémát, új szolgáltatásokat kell bevezetni, illetve a kkv-kat is segíteni kell a tőzsdei megjelenésben. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy bár a bevétel nagy része a nagyvállalatoktól jön, mégis úgy gondolják, hogy a hosszú távú üzleti érdek a kisebb cégek támogatása, hiszen ezek közül sok nagy potenciállal rendelkezik, akkorával, hogy akár ők lehetnek a jövő nagyvállalatai, blue chipjei.

Végh Richárd

Van egy pezsgés a tőzsde körül, hiszen az utóbbi időszakban sok új kibocsátó jelent meg, de sok cég használta tőkebevonásra is a pesti parkettet - fogalmazott Végh. Amíg 2015-ben a részvénypiac átlagos napi forgalma 8,5 milliárd forint volt, addig idén ez már 11,2 milliárd forintra emelkedett. Változás az is, hogy immár hét - a korábbi néggyel szemben - olyan cég van, amelynek a napi átlagforgalma eléri a 100 millió forintot. A tőzsde GDP-arányos kapitalizációja ezzel párhuzamosan 14,7-ről 20,6 százalékra emelkedett, ami annak is köszönhető, ahogy amíg 2013 és 2015 között 31 milliárd forintnyi tőkeemelés történt a tőzsdén, addig 2016 és 2018 között 129 milliárd forint.

Végh továbbra is optimista volt a jövőbeli tőzsdei megjelenésekkel kapcsolatban. Bár a mai napig nem a tőzsde a legfontosabb befektetési forrás, ez már egyre több cég számára jelent reális megoldást. Ezt segítendő a BÉT elindította az Xtendet, azaz az új kkv piacot, illetve a londoni tőzsdével együttműködve az úgynevezett ELITE programját, ami egy pénzügyi oktatást jelent a vállalatok számára.

A másfél éves intenzív programot ezer nemzetközi cég már elvégezte, ők már képesek növekedési stratégiát írni, innovációs fókusszal gondolkodni és sok egyéb mást, hogy felkészüljenek a tőzsdei jelenlétre. Magyarországról egyelőre 12 cég vett részt a programban, reményeink szerint ez a szám hamarosan bővül - mondta a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója. Ezen felül egymilliárd forintból új mentoring programot is indítottak, illetve újrakalibrálták a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokat (szit) is.

Jó hír, hogy a lakossági befektetők is aktívabbak lettek a piacon, ám még mindig csak a nettó pénzügyi vagyon 1,7 százaléka van tőzsdei részvényekben. Ez hatalmas növekedés az elmúlt évekhez képest, ám be kell látni, hogy innen is van még bőven hova fejlődni - mondta Végh. Lengyelországban például ez az arány 2,8, Svédországban 6,7 százalék, míg Finnországban 12,37 százalék. Márpedig a BÉT-en 10 év alatt 43,7 százalékos reálhozamot lehetett elérni, 15 év alatt 86,8, míg 20 év alatt 79,64 százalékot.

Mire készül az OTP?

A gazdasági környezet nagyon jó a régióban, hiszen sok országban 3 százalék feletti a növekedés - jelentette ki Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, aki szerint a pénzintézet immár 17 millió ügyfelet szolgál ki 9 országban. Természetesen továbbra is Magyarország a csoport legfontosabb része, de Bulgária is fontos, ahogy Horvátország is már megfelelő mérettel működik.

Az OTP profitja félévkor mintegy 500 millió euró volt, ami Wolf szerint azért fontos szám, mert jó alapot ad a növekedéshez. Az OTP mostani értéke 9 milliárd euró, azaz 10 milliárd dollár, ami 1995-ös tőzsdei lépéskor még csak 300 millió dollár volt. A növekedés nagy részét az elmúlt évben az akvizíciók adták. "Csak oda megyünk, ahol nagyot tudunk nőni, ehhez ma is ragaszkodunk. Bulgáriában például a legnagyobb bank leszünk, ahogy Albániában is terjeszkedünk. Ezzel nincs vége, jelenleg is több projekten dolgozunk."

Wolf László

A befektetéseikkel kapcsolatban elmondta, hogy igyekeznek több terület felé nyitni, ezért is vásárolták meg többek közt a szállás.hu portált. "A digitalizáció beköszöntött, amire sok pénzt kell költeni. Mindenki azt hiszi, milyen költséghatékony, de azt elfelejtik, hogy ez mekkora költséggel jár a fejlesztés" - emelte ki Wolf. Persze előnye is van, így például a fogyasztási termékek 20 százalékát digitális csatornákon igénylik, egymillióan használják a mobilbankot, de a számlanyitás és a kkv-k kiszolgálása is egyre inkább így zajlik.

Szeretnék aktívabban részt venni az állampapírok kereskedelmében - jelentette ki Wolf, aki szerint ha van a jól működő digitális felületük, illetve ezer bankfiókjuk, amivel el tudják érni a lakosságot, akkor értelmetlen új csatornákon keresztül megpróbálni megszólítani őket.

A hitelezéssel kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a problémás és kockázatos hitelek aránya jelentősen csökkent, az elmúlt évekhez képest sokkal jobb a hitelek minősítése. Ezáltal a portfólió sokkal válságállóbb lett, így meggyőződésünk, hogy egy új krízis esetén nem lesz akkora baj, mint 2008-2009-ben - emelte ki Wolf, aki szerint jól emlékeznek, hogy mely üzleteket buktak akkoriban hatalmasat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!