Erre a forintárfolyamra kell berendezkedni - ezt mondják a profik

Nem várnak már jelentős forintleértékelődést a befektetési szakemberek - derül ki a ZEW és az Erste közös felméréséből. A magyar gazdaság helyzete változatlanul rossz és ha lesz is javulás, az elmaradhat a régió többi országáétól.
Napi.hu, 2014. április 22. kedd, 12:57
Fotó: Napi.hu

Jelentősen javult a forint megítélése egy hónap leforgása alatt a befektetési szakértők körében - derül ki a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felméréséből. Jelenleg a megkérdezett 82 régióval foglalkozó elemző és portfólió menedzser közül ugyanannyian várják a forint erősdöését az euróval szemben hat hónapos időtávon, mint amennyien a gyengülését. A magyar deviza stagnálását a megkérdezettek 38 százaléka tartja valószínűnek. Márciusban a felmérésben résztvevők körében még 18 százalékponttal magasabb volt a forintgyengülést tippelők aránya.

forint/euró és hangulat
Napi.huA régió gazdasági helyzete és kilátásai javultak egy hónap leforgása alatt, ez leginkább a török helyzet helyhatósági választásokat követő stabilizálódásának köszönhető. A török gazdaság jelenlegi helyzetét már csak a felmérésben résztevők nettó 13 százaléka tartotta rossznak, ez 38 százalékpontos emelkedést jelent márciushoz képest. A magyar helyzet korántsem ennyire kedvező, nettó 34,6 százalék szerint a gazdaság aktuális állapota kifejezetten rossz, ez 2,2 százalékpontos emelkedést jelent az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest. Ráadásul a törökök megugrásának az lett az eredménye, hogy ismét esélyessé váltunk a régiós sereghajtó pozíciójára, nálunk most már csak a horvát helyzetet látják rosszabbnak a szakértők: délnyugati szomszédunk gazdaságának állapotát nettó 62 százalék tartja kedvezőtlennek.

A régió összes országának kilátásai jobbak lettek márciushoz képest. A szakértők optizmusukat az európai makrogazdasági helyzet javulásával és a globális kereslet növekedésével indokolták. Magyarország ugyanakkor itt sem áll igazán fényesen. Bár a válaszadók nettó 34,7 százaléka a magyar gazdasági helyzet javulására számít - ez 11,6 százalékpontos emelkedés márciushoz képest - azonban ezzel a régiós rangsorban csak Törökországot és Horvátországot sikerült megelőznünk.

Erősödtek az inflációs várakozások is. Nettó 32,5 százalékról 36 százalékra emelkedett a pénzromlás ütemének gyorsulását várók aránya. Eközben a megkérdezettek további kamatcsökkenést tartanak valószínűnek, legalábbis a rövidebb futamidők esetében. A hosszabb futamidejű kamatok tekintetében 7,3 százalékponttal nettó 30,8 százalékra ugrott a kamatemelkedést várók aránya. Ezzel megfordult az elmúlt hónapok tendenciája, márciusig ugyanis inkább az volt megfigyelhető, hogy a szereplők egyre inkább a rövid és a hosszú kamatok közeledésére számítottak.

A BUX index várható alakulásával kapcsolatban tovább csökkent a befektetői optimizmus. Már csak a szereplők 43,5 százaléka számít annak emelkedésére, a csökkenésre tippelők aránya 26,1 százalék. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 1,66-ra csökkent, ami elég alacsony értéknek számít a felmérés történetében és a pesszimista szélsőséghez áll közelebb.

BUX index és hangulat
Napi.hu

Ez elvileg jó jel lehetne a magyar részvények várható teljesítményének szempontjából az ellentét analízis hívei szerint. Azonban az elmúlt négy évben a befektetői hangulat sokkal szélsőségesebb mozgásokat produkált, mint a magyar részvényárfolyamok, hiszen az index hosszú ideje egy 20 százalékos sávban ingadozik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ruler, 2014.04.23 11:29

@VoIe: Pontosításképpen: Az, hogy ideiglenes, az nem határozható meg pontosan években. Lásd a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet haderő példáját. Ez csak annyit jelent, hogy egyszer ez is elmúlik.
Mint az én elmebajom. Vagy mégsem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.04.23 09:30

@VoIe: a forint 2008 utáni gyengülését először a külföldi spekulatív forrótőke állomány jelentős csökkenése okozta (ami egyébként jó), 2010 után pedig a jelentős hiteltörlesztés a külföld felé (ami szintén jó, a teljes netto országadósság komoly mértékben csökkent 2010 után, különösen a magánszekotoré, de kisebb mértékben az állami is).

a 2000-es évek magas árfolyama egyébként külföldi hitelbeáramlás által felfújt lufi volt , ömlött be az adóssággeneráló pénz az országba, ebből származtak a devizaalapú hitelek, de az államadósság nagy része is.
a gdp arányos teljes netto külső országadósság a 2000-es 60% ról 2010-re 120 % ra nőtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.04.22 22:06

@troll: "az esetleges spekuláció hatása csak ideiglenes"

Te seggfej, 4 eve tart ez az "ideiglenes" hatas. Es meg 4 evig fog, ha huvelykmutyiek igy folytatjak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.04.22 21:25

@troll: épp ma olvastam a portfólión egy cikket miszerint az MNB elkezdheti óvatosan leépíteni a devizatartalékokat. Mivel MNB-sek írták, ezért ezek után nem tartanám valószínűnek a jövőbeni hízlalást, ergo inkább erősödés várható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.04.22 20:33

óriási a külkertöbblet, közel 10 milliárd dollár/év, a turizmus is jelentős aktívumot produkál, és a külföldön dolgozó többszázezer magyar is euromilliárdokat küld haza.
emellett a teljes nemzetgazdasági külső adósság is hatalmasat csökkent 2010 óta, úgyhogy mindenképp erősödési nyomás van a forinton.

az esetleges spekuláció hatása csak ideiglenes, úgyhogy talán az mnb a ft-ot hosszútávon csak az tudja a jelenlegi gyenge szinten tartani, ha az mnb masszív devizatartalék hizlalásba kezd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html