Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az elmúlt időszakban tovább folytatódott az amerikai piacok hanyatlása, ami elsősorban a hitelintézetek körül kialakult problémákra vezethető vissza. Emiatt az elmúlt hónapban több olyan nap is volt, amikor a két vezető amerikai értéktőzsde (NYSE, NASDAQ) hatalmas mínuszban zárt.

Apple Inc (AAPL)

Az Apple a NASDAQ egyik "zászlóshajója", mivel az átlaghoz képest nagyon drága részvény, ennek ellenére óriási a forgalma is és a volatilitása is.2007 július elejétől majdnem egy hónapig egy szép emelkedő lineáris trend mentén elérte a 148 dollárt, majd augusztus közepéig visszaesett 112 dollárig. Ez az augusztus 16-ai mélypont azért lett ennyire kiugró, mert ez a nap volt az egyik a nagy zuhanások közül, ezért szinte minden részvénynél megfigyelhető ezen a napon egy extrém elmozdulás. Augusztus 21-től egy emelkedő lineáris trend figyelhető meg nagy hullámokkal mostanáig - mutat rá Pataki Zoltán, a NetDayTrade Kft. elemzője.130 dollár körül támasz alakul ki, az elmúlt 2 hónapban itt többször megállt az árfolyam esése. Ha valóban támaszként viselkedik (support) a 130 dollár, akkor a részvény visszatérhet az előbb említett trendhez, és folytatódhat az emelkedés - különösen, ha a piac is befejezi az elmúlt időszak gyengélkedését. A másik lehetőség, hogy áttöri a supportot, és akkor a 130 dollár egy kettős-csúcs nyakvonala, és akkor folytatódik az árfolyamesés.

Crocs Inc (CROX)

A negatív hangulatú piacon azért akad emelkedő trend is. A Crocs egy feltörekvő amerikai divatcég, amely az éves chart-on is jól látható. A részvényt augusztus 14-én lefelezték, így a 92 dolláros árfolyam 15-én 46 dolláron állt. Közepes forgalmúnak mondható, szép nagy volatilitással, manapság a daytraderek egyik kedvelt papírja - mondta Pataki Zoltán.
A felezést követő kisebb korrekció után, június végétől mostanáig egy hosszú emelkedő lineáris trend figyelhető meg, amitől csak a már említett augusztus 16-ai extra "bukó" nap tudta jelentősen kitéríteni, de csak 2 napra.
A másik látható alakzat a 61 dollárnál kialakult ellenállás (Resistance). Ha a két hatás továbbra is érvényesül, akkor kialakulhat egy fel-háromszög, amelynek csúcspontja 1 hét múlva lehet.Ha az elkövetkező héten az ár a háromszögön belül marad, akkor valószínű a kitörés, amelyet ugrásszerű emelkedés jellemez kiugró forgalom mellett. Az is lehet, hogy kitörés nagy réssel (Gap) valósul meg, azaz nyitás több dollárral meghaladja a 61 dollárt.

Sigma Designs Inc (SIGM)

Augusztus 30-án pozitív hír volt a papírban, aminek hatására 38-ról majdnem 46 dollárra ugrott az árfolyam. Júniusban még 26 dollár körül ácsorgott az ár, majd július-augusztus időszakban a 30 dolláros support jellemezte, 3-4 dolláros hullámokkal. Talán augusztus 6-tól figyelhető meg egy nem túl szabályos emelkedő trend. A már korábban említett augusztus 16-ai negatív nap itt jól látható extrém módon kitérítette a trendből a részvényt, amit viszont a 30 dolláros support szépen megfogott - mutat rá az elemző.A hírpapírokra jellemző módon a 30-ai lelkesedést egy 1 hétig tartó lassú korrekció követte visszaeső forgalom mellett, de jó esély van rá, hogy a berajzolt lineáris trendvonal megfogja az esést, és az árfolyam e trend mentén emelkedni fog. Érdemes lehet vásárolni a részvényből, ha azonban 38 dollár alá is beesik az ár, akkor nem szabad tovább tartani - hangsúlyozza Pataki Zoltán.

Foster Wheeler Ltd (FWLT)

Május végén a 100 dolláros kitörés volt várható ( a részvény szerepelt a májusi cikkben), ami meg is történt, az ár fölment egészen 110-ig. Június 27-ig visszajött az ár egészen 100 dollárig, majd onnan majdnem 125 dollárig emelkedett. Ezt jelentős zuhanás követte, amelynek vége a már minden esetben megemlített nagy bukó augusztus 16-a. A mélypont 85 dollár volt, ami majdnem 40 dollár esés nem egész 1 hónap alatt. Ezt követően újabb erőteljes emelkedés következett pontosan 120 dollárig.Megfigyelhető, hogy a 110 dolláros érték egy támasz-ellenállás (Support-Resistance) tengelynek tekinthető, miután többször is megfordította az aktuális irányt.

Az elmúlt héten egy ún. gyémánt csúcsok (Diamond Tops) trendfordító alakzat alakult ki 115-120 dollár között, ráadásul hosszabb távon ez egy kettős csúcs alakzat második csúcsa, ami inkább trendfordulást eredményezhet. (A Diamond Tops alakzathoz még hiányzik egy néhány dolláros emelkedés.) Hosszabb távú trendfordulás akkor várható, ha véglegesen áttöri az árfolyam az előbb említett 110 dolláros támaszt, ebben az esetben érdemes lehet eladóként beszállni a részvénybe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!