Erre figyelnek ma a részvénypiacok

A jegybank szerepét betöltő Fed mai kamatdöntő ülése után az irányadó kamatláb hosszú távú alacsonyan tartásáról, illetve az amerikai gazdaság helyzetének javulásának kezdetéről számolhatnak be szerda este.
NAPI, 2009. szeptember 23. szerda, 09:34
Fotó:

A Fed kamatdöntő ülésének hátszeleként a júliusi 1 százalékos növekedési várakozásokkal szemben már 2,9 százalékos harmadik negyedéves GDP bővülés prognózis szolgálhat.

Az ülésen biztosan szóba kerül az 1,45 milliárd dollárnyi bajba jutott jelzálogoklevelek felvásárlása, illetve a program 2010-re történő kiterjesztésének lehetősége - írja a Bloomberg.

Ben Bernanke és társai minden bizonnyal hűteni próbálja majd a befektetők azon várakozását, miszerint még az év végéig emelni kezdenék a kamatot. Érvelésükben a gazdasági kilábalás veszélyeztetésének kockázatát említhetik, míg a kamatdöntés indoklásában megismételhetik a múlt havi utalást az fogyasztói kiadásokat kordában tartó emelkedő munkanélküliségre, illetve döcögős hitelezésre.

A Fed tavaly december óta tartja az irányadó kamatlábat a rekordalacsony 0-0,25 százalék között, a jegybank fő eszközévé azóta az eszközvásárlások léptek elő.

Mindenesetre az inflációra vonatkozó előrejelzésben fenntarthatják a továbbra is nyomott szintet prognosztizáló véleményüket.

A Fednek óvatosan kell egyensúlyoznia, hogy egyrészt hangsúlyozza a gazdasági helyzet javulását, de egyúttal megtámassza a piacot és elősegítse a tartós talpraállást - véli Wan-Chong Kung, a U.S. Bancorp FAF Advisors alapkezelője.

A talpraállás jelei mutatkoznak a lakáspiac stabilizálódásában, az export felpörgésében, a kiskereskedelmi forgalom bővülésében, illetve az ipari termelésben - szögezte le Mark Getler, a New York University közgazdász professzora. Hozzátette, ugyan a gazdaság már túl van a nehezén, de a kilábalás még nagyon korai szakaszánál jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK