A határidős indexjegyzések alapján a Londoni FTSE-100 index 0,2 százalék, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 index pedig 0,6 százalék erősödéssel kezdi a hétfői kereskedést. Az euróövezeti EuroStoxx50 indextől 0,3 százalék emelkedésre lehet számítani a nyitáskor.

Fontosabb makrogazdasági adat közzététele nem várható hétfőn. Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa az Eurogroup Brüsszelben tanácskozik.
Pénteken Frankfurt kivételével nyereséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,41 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,43 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,13 százalékkal emelkedett. A gyűjtőindexek három százalék körüli nyereséget halmoztak fel a hét folyamán - írta az MTI.

Pénteken a kereskedés második felében kapták meg az emelkedéshez szükséges lökést az európai árfolyamindexek a várakozáson felüli javulást mutató amerikai foglalkoztatási adatoktól. A vesztes részvények szinte kizárólag az autóipari ágazatból kerültek ki az Európa és Egyesült Államok közötti védővám-csatározás miatt. Az autóipari részvények gyengülése nagyban hozzájárult a német árfolyamindexek gyengüléséhez. Frankfurtban a DAX index 0,07 százalékkal gyengült. Londonban viszont pénteken 0,30 százalék, Párizsban 0,39 százalék volt az indexemelkedés, Milánó 0,06 százalékkal, Madrid pedig 0,41 százalékkal végzett erősebben.

Az amerikai gazdasági aktivitás élénkülésére utalóan javuló foglalkoztatási adatokat a tengeren túli értékpapírpiacok is lendületes árfolyam-emelkedéssel nyugtázták, a főbb amerikai indexek 1,8 százalékos erősödést értek el pénteken.

Indexemelkedéssel indították el a hétfői globális kereskedést az ázsiai értékpapírpiacok is. Tokió 1,8 százalék, Szöul egy százalék, Hongkong 1,7 százalék, Sanghaj fél százalék nyereséget mutatott az európai kerekedés kezdete előtt másfél órával.

A Brent nyersolaj ára 0,08 százalékkal hordónként 65,44 dollárra, a WTI nyersolajé pedig 0,10 százalékkal 61,98 dollárra csökkent.
A dollár árfolyama és az arany ára kissé csökkent. Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték erősebben 1,2326 dolláron, az arany ára 0,05 százalékkal unciánként 1323,40 dollárra csökkent.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!