BUX
38240

Erre vártunk: októbertől indulhat a legjobb év a tőzsdéken

Az amerikai elnöki ciklusok és a részvénypiac teljesítményének történetét vizsgálva szeptember végétől akár a legjobb év is jöhet a tőzsdék számára.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 17:45

A statisztikákat kedvelő részvénypiaci elemzők szerint az elnöki ciklusok és a részvénypiac teljesítménye között általában elég jól működő összefüggés van. Az elnöki ciklusok első éve rossz a piac szempontjából, a második év is hasonlóan rosszul szokott elsülni, a harmadik viszont elképesztően jó hozamot biztosít, s így van ez az utolsó évekkel is. A Stock Traders Almanach szerzői szerint 1833-tól 2004-ig a választást megelőző években átlagosan 11 százalékkal emelkedtek a részvényárfolyamok az amerikai tőzsdéken, a választási években 6,8 százalék ez a szám, míg a választást követő évben csak, 1,6 százalék, s a ciklus közepén pedig 3,7 százalék.

Az Obama-kabinet eddigi szereplése és a tőzsdék viselkedése ilyen szempontból rendhagyónak minősíthető, hiszen a választási év, 2008 pocsék volt, azonban az azt követő esztendő, 2009 kiemelkedő teljesítményt hozott. Az elnöki ciklusok és a tőzsdék közötti kapcsolatot általában a fiskális politikával hozzák összefüggésbe az elemzők, így Yale és Jeffrey Hirsch is, az almanach szerzői. Egy frissen hivatalba lépett kabinet ugyanis általában az első két évben folytat szigorúbb költségvetési politikát, s a választások közeledtével a fegyelem általában lazul. Az Obama-kabinet ilyen szempontból rendhagyó módon viselkedett, s mindjárt a ciklus elején hatalmas költekezésbe kezdett, ami talán magyarázatul szolgálhat az elnöki ciklus eltolódására.

Az elnöki ciklusokban a tőzsdei fellendülés általában nem január elséjvel indul, hanem az elnöki regnálás második évének második félévében beálló mélypont után. Pont ezt az összefüggést vizsgálta meg közelebbről Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője. Következtetése szerint a legjobb szereplés a vezető részvénypiactól elvileg az idei negyedik negyedévtől várható, már ha lehet hinni abban, hogy az események ismétlik egymást. Ő az elnöki ciklusok éveit nem január elejétől december végéig vizsgálta, hanem minden évet október elsejétől a következő év szeptember 30-ig vett górcső alá. Adatai szerint a Dow Jones Industrial Average az elnökválasztási év szeptember 30-tól egy év alatt 8,8 százalékkal emelkedett átlagosan az index 1896-os indulása óta.Ez a mostani ciklusban a 2008. október elseje és a 2009. szeptember 30-a közötti időszakot jelenti, s csak a két Dow-záróárat tekintve - 10 831 és 9712 - nem sikerült hozni az átlagot. A második ilyen év átlagos hozama 0,4 százalék, a Dow eddigi, közel 10 százalékos pozitív teljesítménye tehát ebben a ciklusban sokkal jobb lehet, hacsak szeptember végéig nem jön egy nagyobb visszaesés az indexben. A legjobb az idén októbertől induló év lehetne, ha átlagos teljesítményt nyújtana a piac, hiszen ebben az időszakban átlagosan 15,5 százalék szokott lenni a mutató hozama egy év alatt, míg a negyedik év 4,1 százalékos átlagos hozamával szintén a gyengébbek közé szokott tartozni.