Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áprilisban nem változtattunk a portfóliónk eszközallokációján, a részvényeket továbbra is relatíve felülsúlyozzuk a többi eszközosztályhoz képest - áll az Erste Alapkezelő elemzésében. A globális GDP-növekedés üteme az idei első negyedévben alaposan elmaradt a várakozásoktól, amiért jelentős részben a meglepően gyenge amerikai makroadatok tehetők felelőssé. Az amerikai gazdasági meglepetés indikátor (ami az elemzők által várt és a tényleges adat eltérését mutatja) masszívan negatív tartományba süllyedt az év eleje óta. Ez éles kontrasztban áll viszont a hasonló európai mutatóval, ami meredeken emelkedett, mivel az eurózóna az adatok többsége esetében felül tudta múlni a várakozásokat.

Ugyanakkor egyértelműen pozitívnak tekinthető a piacok rövidebb távú kilátásai szempontjából, hogy az amerikai kamatemelések piaci árazása egyre "puhul": a kamatemelések megkezdésének várható időpontja egyre későbbre tolódik, másrészt a kamatemelések piac által árazott mértéke is egyre kisebb. Egy évvel ezelőtt még azt árazták a piacok, hogy a Fed 18 hónapon belül 100-125 bázisponttal emel, ma már csak 50-75 bázispont van beárazva a következő másfél évre.

További jó hír, hogy az inflációs várakozások az Európai Központi Bank havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programjának bejelentése óta számottevő mértékben felfelé mozdultak. A következő 10 évre árazott átlagos infláció Németországban az év eleji 0,6 százalékról mostanra 1,3 százalékra ugrott, ami még mindig kissé távol van az ECB "közel 2 százalékos" céljától, de a deflációs félelmek jelentős enyhülését mutatja. Az Egyesült Államokban ugyanez a mutató a januári 1,55 százalékról 1,90 százalék fölé került.

A még mindig alacsony infláció, a főbb jegybankok piactámogató politikája (alacsony kamatok, eszközvásárlási programok) és az alacsony energiaárak továbbra is kedvező környezetet kínálnak a részvénypiacoknak az árfolyamok további emelkedéséhez. A vállalati profitok az elemzői várakozások szerint mintegy 3 százalékkal nőhetnek idén, jövőre viszont már kétszámjegyű bővülés várható. A rövidtávú profitkilátások azonban meglehetősen eltérőek az egyes régiók szerint: az Egyesült Államokban idén lényegében nem várható növekedés, Európában viszont 3 százalék fölötti, Japánban pedig 10 százalékos javulás is elképzelhető. Értékeltségi szempontból a részvénypiacok mérsékelten drágának tűnnek, mind az árfolyam/nyereség (P/E), mind az árfolyam/könyv szerinti érték (P/B) mutató kissé a hosszútávú átlag fölött van, viszont az átlagos osztalékhozam elmarad attól. A kötvénypiacokkal összehasonlítva a részvények továbbra is egyértelműen olcsónak tűnnek - vélik az Erste Alapkezelőnél.


 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!