BUX
38240

Erste: véget érhet a szenvedés, Magyarország viszont kivétel lehet

Egy kisebb szünet után alapvetően pozitív éve lehet a régiós tőzsdéknek, azonban Magyarország tartogathat negatív meglepetéseket - vélik az Erste elemzői.

NAPI, 2013. január 7. hétfő, 11:22

Az év végi erős szereplést követően, ha nem is az első negyedévben, de folytatódhatnak a pozitív folyamatok a régiós részvénypiacokon - mondták az Erste Bank elemzői Bécsben, a bank negyedéves részvénypiaci stratégiájának bemutatása során. A hajtóerőt az emelkedésekhez várhatóan nem a vállalati eredmények növekedése adja meg, hiszen a régió több gazdaságában is a recesszió már nem csak lehetőség, hanem egyre inkább úgy tűnik, hogy tényként kell kezelni. Az európai adósságválság ugyan nem ért véget, de nagyon úgy tűnik, hogy annak további terjedésétől immár nem kell tartani. A masszív jegybanki beavatkozásoknak köszönhetően jelentősen nőtt a likviditás a pénzügyi piacokon, s ez a kockázati étvágy növekedéséhez vezetett, amiből a régiós részvénypiacok is profitálhatnak. Ennek oka, hogy árazásukban még mindig jelentős diszkont van, s ez még a kedvezőtlen makrogazdasági környezetben is okot adhat a további áremelkedésre.

Ugyanakkor előbb utóbb elérkezik majd az a pont, ahol a kockázati étvágy pozitív változása már nem lesz elegendő az emelkedéshez, hanem a vállalati eredmények terén is pozitív folyamatoknak kell ehhez elindulniuk. A régiós piacok közül az Erste elemezői szerint az eddigi nyertes Törökország helyét Oroszország veheti át. A szakértők óvatosságra intenek a lengyel részvényekkel kapcsolatban, ugyanakkor a többi régiós piacot tekintve optimisták, köztük az osztrák részvényekkel. A magyar részvényeket fokozott óvatossággal kezelnék, nagy ugyanis a kockázata annak, hogy az országban újabb negatív fordulat következzen be. A bank elemző csapata által leginkább vételre javasolt 10 részvény között ennek ellenére egy magyar részvény helyett kapott, a Richter. A gyógyszercég részvényeinek fair értéke szerintük eléri az 50 200 forintot, amely a jelenlegi árfolyamhoz képest 30 százalék feletti felértékelődési potenciált jelent. Az elemzők a cég erősségei között megemlítik, hogy az egyetlen olyan régiós gyógyszercégről van szó, amely - a Forest Laboratories-zel együttműködve - originális gyógyszerrel jelenhet meg a közeljövőben a piacon.