Értékpapír-kereskedőt bírságolt az MNB

Húszmillió forintos bírságot szabott ki az MNB a Strategon Értékpapír Zrt-re és 14 millió forintos büntetést P. Józsefre, a társaság korábbi minősített befolyással rendelkező tulajdonosára, egykori igazgatósági elnökére, illetve vezérigazgatójára a befektetési vállalkozásokra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Dr. P. Zoltán László, a társaság egykori felügyelő bizottsági elnökével szemben figyelmeztető szankciót hozott a jegybank - adta hírül az MNB.
Napi.hu, 2014. december 15. hétfő, 12:12
Fotó: Napi.hu

Az MNB hivatalból célvizsgálatot folytatott le a Strategon Értékpapír Zrt.-nél a portfóliókezelési és bizományosi tevékenység, az ügyfélkövetelések védelmét biztosító értékpapír- és pénzfedezettség, az informatikai rendszer biztonságos működésének ellenőrzése céljából. A vizsgálat számos - az ügyfeleknek is jelentős érdeksérelem okozására is alkalmas - jogszabálysértést tárt fel. Bár a hiányosságok jelentős része ismert volt a társaság korábbi vezetősége előtt, azok megszüntetésére nem történtek hatékony intézkedések.

A jegybank megállapította: a Strategon - bár befektetési politikájában vállalta, hogy szigorú kockázatkezelési technikát alkalmaz - nem alakított ki olyan kockázatvállalási és kockázatkezelési döntéshozatali rendet, illetve kontrollpontokat, amelyek alkalmasak lettek volna a nagyon magas kockázatot hordozó és időnként súlyos veszteséggel járó befektetési ügyletkötések kiszűrésére. Ennek eredményeként a kezelt portfóliók szélsőséges kockázati szinteket értek el.

A portfóliókezelési tevékenység kapcsán részletesen vizsgált befektetési politikák közül valamennyi dokumentum a felkínált terméket, mint modellportfóliót tüntette fel, azok nem tartalmaztak utalást az egyedi kezelésre, illetve az ezzel járó speciális kockázatokra. Ezzel szemben - alapvetően az egyedi befektetési döntések nyomán - jelentős különbségek jelentkeztek az azonos befektetési politikához tartozó ügyfelek hozamai között. Ez - a Strategon nem szerződésszerű eljárása mellett - súlyosan sértette az egyenlő elbánás követelményét.

Az értékpapír- és ügyfélszámla-vezetés kapcsán a Strategon a tranzakciókat sokszor az ügyfél kérelme vagy engedélye nélkül, fedezet hiányában hajtotta végre. Ilyenkor számos esetben szükségképpen más ügyfelek pénzeszközei jelentették a pótlólagos fedezetet. Számos tranzakciót utólagosan rögzítettek a nyilvántartási rendszerben, vagyis a Strategon nyilvántartásai megsértették az időrendiségre és folyamatosságra vonatkozó jogszabályi követelményeket.

Mindezek miatt az MNB 20 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot, s figyelmeztette a jogszabályi előírások betartására. A jegybank enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a társaság új vezetése több feltárt hiányosságot már a jegybanki vizsgálatot megelőzően vagy annak során kijavított. Az MNB a Strategon egykori elnök-vezérigazgatóját, P. Józsefet a befektetési vállalkozás vezető állású személyének felelősségére vonatkozó jogszabályi előírás súlyos megsértése miatt 14 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. P. Zoltán László, a társaság egykori felügyelő bizottsági elnökénél a jegybank a figyelmeztetés szankciót alkalmazta.

Az MNB a jövőben is kiemelten ellenőrzi, hogy a piaci szereplők a jogszabályoknak, s a szerződésekben foglaltaknak megfelelően végzik-e portfóliókezelési tevékenységüket. Alapvető cél, hogy ez mindenkor az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva történjék. Kiemelten fontos az egységes és folyamatos időrendi nyilvántartások megléte, s az értékpapír- és ügyfélszámla vezetésére vonatkozó jogszabályi előírások betartatása. Ezek feladata az ügyfelek tulajdonában álló pénzeszközökkel és pénzügyi eszközökkel történő szabad rendelkezési lehetőség védelme.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.15 12:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html