Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alumínium ital- és konzervdobozokat gyártó Ball Corporation tegnap 1,3 milliárd dollár értékben tudott kibocsátani 10 éves kötvényeket úgy, hogy azok hozama mindössze 2,85 százalék lett - írja piaci forrásokra hivatkozva a Financial Times.

Ebben mindössze az a furcsa, hogy a cég hitelbesorolása mindössze BB+, ami annyit tesz, hogy kötvényei már nem a befektetésre ajánlott kategóriában találhatók kockázati szempontból, hanem bóvlinak tekinthetők. A Refinitiv adatai szerint ez a legalacsonyabb hozam, amit bóvlikötvény kibocsátás során sikerült cégnek elérnie 10 éves időtávra.

Ráadásul a kereslet akkora volt a papírokra, hogy a kibocsátást szervező Goldman Sachs képes volt megemelni a kibocsátandó mennyiséget, eredetileg csak 1 milliárd dollárnyit terveztek. A kibocsátásra azután került sor, hogy júliusban 2011 óta a legjobban teljesítettek a bóvlikötvények az amerikai piacon, s ez jelentősen csökkentette a befektetők veszteségeit, amelyet a koronavírus járvány korai szakaszában kellett elszenvedniük.

Ez az akció csak egy újabb jele a befektetők hozam iránti kielégíthetetlen étvágyának - mondta a lapnak John McClain, a Diamond Hill Capital Management vagyonkezelője.

A cégeknek világszerte rekordösszegben sikerült biztosítaniuk finanszírozásukat alacsony hozamok mellett, miután a piacok magukhoz tértek a koronavírus járvány okozta kezdeti sokkból. Az Amazonnak júniusban sikerült a valaha elért legalacsonyabb hozam mellett 3, 7 és 10 éves kötvényeket kibocsátania, azonban őt is lekörözte az Alphabet a napokban. A Google anyavállalatának 10 éves kötvényeire mindössze 1,1 százalékot kell fizetnie. De ennél is tovább tudtak esni a hozamok, a Visa például hétfőn adott el 7 éves kötvényeket 0,75 százalékos hozammal, ez 0,05 bázisponttal alacsonyabb az Alphabet nemrég kibocsátott kötvényeinél elértnél.

A bóvlikötvények átlagos hozama több mint 11 százalékkal, 5,36 százalékra csökkent az ICE Data Services adatai szerint, azonban még mindig jelentősen a befektetésre ajánlott kötvények hozama felett jár.

A bóvlikötvények iránti kereslet jelentős megugrását természetesen azok az intézkedések okozták, amelyekkel a világ kormányai és nagy jegybankjai igyekeztek megóvni a gazdaságokat a totális összeomlástól a koronavírus miatti lezárások nyomán. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek jelenleg is fut két olyan programja, amelyek keretében vállalati kötvényeket vásárol a másodlagos piacon. Az egyik programban már nem befektetési kategóriába tartozó, bóvlikötvényeket is vásárol, ilyenre korábban nem volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!