A pénteki, vártnál sokkal erősebb amerikai munkaerő piac adatokra reagálva nagyot erősödött a dollár árfolyama, a piac jelek szerint egyre biztosabbra veszi a decemberi amerikai kamatemelést.

A befektetési bankok többsége azonban ennek ellenére nem hisz már további jelentősebb dollárerősödésben, kivéve a Goldman Sachsot. A Goldman stratégái szerint az euró/dollár keresztárfolyam az év végére elérhető a hosszú ideje nem látott paritást, ami a jelenlegi 1,07-es szinthez képest mintegy 7 százalékos dollár-erősödést jelentene.

A Bloomberg tudósítása szerint azonban az általuk megkérdezett mintegy 60 befektetési banki elemző év végéi előrejelzéseinek átlaga alapján a piaci várakozás a jelenleginél gyengébb, 1,09-es keresztárfolyam december 31-re. A dollár október vége óta 2,3, január eleje óta 12 százalékkal drágult az euróval szemben.

A munkaerő-piaci adat nyomán a határidős jegyzések azt mutatják, hogy jelenleg 68 százalékos esélyt adnak a befektetők egy decemberi kamatemelésnek, míg október végén ez a szám még csak 35 százalékos volt.

A további dollárerősödés kiváltó oka egyértelműen az ECB és a Fed divergáló politikája lehet - írta elemzésében Robin Books, a Goldman vezető devizastratégája. A jelzések arra utalnak, hogy a Fed kész emelni, míg az ECB lazítási programjának kiterjesztésére készül. Ugyanakkor a Bloomberg által megkérdezett óvatosabb elemzők figyelmeztetnek arra, hogy amikor legutóbb ilyen erős volt a dollár, a Fed figyelmeztetett az erős dollár amerikai gazdaságra és az inflációra gyakorolt kedvezőtlen hatásaira.

Az euró/dollár utoljára 2002 decemberében járt a paritáson.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!