A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 416,09 ponttal, 1,82 százalékkal, 22 443,51 pontra esett vissza.

Az S&P 500-as mutatója 50,8 ponttal, 2,06 százalékkal csökkent, és 2416,62 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 195,41 ponttal, 2,99 százalékkal lett alacsonyabb, és 6333,00 ponton zárt.

Az árfolyamesést döntően az okozta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdai, várt kamatemelését követően jelentősen romlott a globális piaci hangulat, mivel a Fed egyértelmű jelzést tett arra, hogy a korábbihoz képest mérsékli a monetáris szigorítás tervezett ütemét. A Fed az amerikai gazdaság növekedési ütemére és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzését is visszafogta. A negatív piaci hangulathoz hozzájárult az is, hogy a befektetőket az amerikai kormányzati intézmények részleges bezárásának a lehetősége nyugtalanítja.

A Marketwatch kimutatása szerint tíz éve nem volt ilyen rossz hetük az amerikai részvényindexeknek, mint a ma lezáruló - írta a Portfolio. Az elmúlt napokban megszokottá vált, hogy a részvényindexekkel együtt az olaj is lejtőre került, ez kisebb mértékben ma is folytatódott, a Brent végül 1,85 százalékkal lett olcsóbb, a WTI 1,6 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!