Esés várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 6. csütörtök, 08:41
Fotó: Shutterstock

A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdemutatók, a londoni FTSE-100, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 index 0,10-0,15 százalék gyengüléssel kezdhetik a csütörtöki kereskedést - írja az MTI.

Szerdán veszteséggel zártak az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 1,20 százalékkal, a Stoxx 600 index 1,09 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,29 százalékkal gyengült. Londonban 1,00 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,39 százalékot, a párizsi CAC-40 pedig 1,54 százalékot veszített. Madridban 0,80 százalékkal gyengült a tőzsdeindex, a milánói pedig 0,09 százalékkal csúszott mínuszba.

A nap legnagyobb vesztesei közé a technológiai részvények kerültek be, ágazati indexük 3 százalékkal gyengült. Számos technológiai cég részvénye kapott befektetői besorolás-rontást valamely befektetési tanácsadó cégtől. A Credit Suisse például a francia Iliad célárfolyamát vágta vissza, ami a részvény közel 7 százalékos gyengüléséhez vezetett. A svájci Temenos részvénye 11 százalékot veszített hasonló okból.

A befektetői hangulatot alapvetően a világkereskedelmi feszültségek fokozódása által keltett aggodalmak terhelték meg. Az Egyesült Államok és Kanada nem jutott dűlőre a NAFTA egyezményt helyettesítő kereskedelmi tárgyalásokon. Az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokra pedig a Bloomberg hírügynökség amerikai vámemelési szándékról készített beszámolója vetett árnyékot, eszerint Washington 200 milliárd dollárnyi kínai importra vetne ki pótvámot.

A világkereskedelmi forgalom beszűkülésének lehetősége az olajárat is megterhelte: az olajár a szerdai egy-másfél százalékos gyengülés után csütörtökön kissé tovább csökkent. A Brent 0,19 százalékkal hordónként 77,12 dollárra, a WTI 0,28 százalékkal 68,53 dollárra.

Az eurót 0,06 százalékkal jegezték gyengébben 1,1624 dolláron, az arany ára 0,05 százalékkal unciánként 1201,90 dollárra emelkedett.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK