Esés volt Budapesten, a Molnak fájt a legjobban

Valamennyi vezető részvény ára esett pénteken a BÉT-en az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb mértékben a Mol és a Richter, de az OTP is több mint 1 százalékkal gyengült - írta az MTI. A nyugat európai tőzsdék viszont nyereséggel fejezték be a kereskedést.
Domokos Erika, 2018. július 6. péntek, 19:40
Fotó: Shutterstock

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 559,36 pontos, 1,54 százalékos csökkenéssel, 35 775,73 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 6 milliárd forint volt, alacsony az átlagoshoz képest - összesített az MTI.

Nincsenek komoly hatásai, hogy a pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint júniusban az előző havi 3,8 százalékról 4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban - mondta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1-en. Arról van szó, hogy megemelkedett az aktivitási ráta, a lakosság egy része valamilyen formában visszatért a munkaerőpiacra, vagyis többen keresnek munkát. A foglalkoztatottság a vártnál nagyobb mértékben bővült, ami pozitív hír az amerikai gazdaságra nézve - mondta az elemző.

Azzal kapcsolatban, hogy a forint a csütörtöki 323,5-ös záróárról 322,8-ig erősödött az euróval szemben, kiemelte: míg csütörtökön feltörekvő piaci erősödést lehetett látni, a forint együtt erősödött a többi régiós devizával, addig pénteken a feltörekvő devizák közül inkább csak a forint tudott emelkedni.

A Mol árfolyama 72 forinttal, 2,62 százalékkal 2680 forintra csökkent, 2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 110 forinttal, 1,07 százalékkal 10 160 forintra esett, forgalmuk 2,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 0,50 forinttal, 0,12 százalékkal 407,50 forintra gyengült, forgalma 77,7 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,85 százalékkal 5035 forintra csökkent, forgalmuk 742,1 millió forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4007,62 ponton zárt pénteken, ez 3,11 pontos, 0,08 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Pozitív zárás Európában

A főbb európai értékpapírpiacok pozitív kezdés után viszonylag nagy ingadozás után nyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést - írta az MTI.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,10 százalék erősödéssel fejezte be a pénteki kereskedést, a Stoxx 600 index 0,5 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,06 százalékkal ment feljebb.

A nem hivatalos záróadatok alapján a londoni FTSE-100 index 0,13 százalék emelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést. Frankfurtban 0,27 százalékkal emelkedett a DAX index, a párizsi CAC-40 index pedig 0,12 százalékkal végzett magasabban.

Az FTSE index heti eredménye szinte nulla és egy százalékkal áll év eleji értéke alatt. A DAX egy százalékot meghaladó heti nyereséget ért el, az év eleje óta viszont közel három és fél százalékot veszített. A CAC-40 heti eredménye 0,8 százalék nyereség és egy százalékkal áll év eleji értéke felett. Az EuroStoxx50 index közel két százalékkal erősödött a héten, az év eleje óta pedig másfél százalékot veszített.

A pénteki kereskedés legfőbb hangulatrontó tényezője az importvámok kölcsönös kivetésével élesbe fordult amerikai-kínai kereskedelmi viszály volt. Washington, korábbi fenyegetését betartva, péntektől 25 százalékos pótlólagos vámot vetett ki összesen 34 milliárd dollárnyi Kínából importált termékre. Washington a következő két hétben további 16 milliárd dollárnyi kínai termékre is büntetővámot tervez kiróni. Kína azonnal reagált a pénteki amerikai bejelentésre, és szintén 25 százalékos pótlólagos vámot vetett ki ugyancsak 34 milliárd dollár értékű amerikai termékre.

Az olajár vegyesen alakult. A Brent 0,48 százalékkal hordónként 77,02 dollárra csökkent a WTI pedig 0,88 százalékkal 73,58 dollárra emelkedett.

Az euró erősödött, jegyzése 0,60 százalékkal 1,1760 dollárra emelkedett. Az arany ára 0,22 százalékkal unciánként 1256,00 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK