Pénteken London kivételével veszteséggel zártak a főbb európai tőzsdék. A páneurópai árfolyammutatók közül az FTSE EuroFirst 300 index 0,40 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,37 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,46 százalékkal gyengült. Az európai gyűjtőindexek múlt heti eredménye közel 2 százalékos veszteség.

A londoni FTSE-100 index 0,27 százalékkal emelkedett pénteken, a frankfurti DAX 0,73 százalékkal végzett alacsonyabban, a párizsi CAC-40 pedig 0,18 százalékkal gyengült. Milánóban 0,57 százalékos, Madridban 1,26 százalékos indexcsökkenéssel zárt a tőzsde.

QP | Quality Placement

A pénteki kereskedést az amerikai tőzsdék is nagy veszteséggel fejezték be a koronavírus-járvány második hullámától tartva, hétfőn pedig az ázsiai indexek folytatták a gyengülést, jelentős indexveszteséggel indítva el a globális kereskedési napot.

New Yorkban 2,5 százalékos veszteséggel zártak a főbb indexek pénteken. Hétfőn az európai kereskedési idő kezdete előtt bő két órával Tokióban 1,5 százalékos veszteségben járt az árfolyamindex, Sanghaj és Tajpej közel 1 százalékos, Hongkong és Szöul közel 2 százalékos veszteséget mutatott.

Az olajár hétfőn már a második napja csökkent a járvány újbóli fellángolásának a veszélye miatt, ami a korlátozások ismételt bevezetésével csökkentené a globális olajkeresletet. A világpiaci olajár ezzel együtt is a hónap nyereséges zárása felé tart az OPEC+ termeléscsökkentési megállapodása, valamint a járványvédelmi korlátozások enyhítésével párhuzamosan emelkedő kereslet miatt.

A Brent ára hétfőn 1,83 százalékkal hordónként 40,18 dollárra, a WTI ára 2,05 százalékkal 37,70 dollárra csökkent.

Az eurót 0,27 százalékkal jegyzik erősebben 1,1248 dolláron, az arany spot ára 0,17 százalékkal unciánként 1774,43 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!