Két és fél órával a kereskedés zárása előtt a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 17 415,85 ponton állt, 0,63 százalékkal csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,74 százalékkal, 4704,03 pontra süllyedt. A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,58 százalékkal, 2035,71 pontra mérséklődött.

Az S&P 500 indexet alkotó tíz szektor közül nyolc almutatója csökkent, a legnagyobb mértékben, több mint 1,3 százalékkal az ipari és az egészségügyi index esett. Hiába jöttek a vártnál jobb vállalati gyorsjelentések, a kereskedésre továbbra is rányomja a bélyeget, hogy felerősödtek a kamatemelési várakozások.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed áprilisi kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyvéből arra lehet következtetni, hogy a döntéshozó testület egy közelgő kamatemelés valószínűségét próbálja elfogadtatni, igyekszik eloszlatni a szigorítási ütem lassításáról kialakult piaci várakozásokat. A tagok többsége szerint a júniusi kamatdöntő ülésen már indokolttá válhat az irányadó kamatok emelése, amennyiben a második negyedévi teljesítményről beérkező makrogazdasági adatok a gazdaság teljesítményének javulását mutatják.

Az áprilisi és májusi makroadatok többsége pedig egy irányba mutat: a munkanélküliségtől kezdve, a kiskereskedelmi forgalom, az infláció, az ipari termelés és az építőipar alakulásáig mindegyik a gazdaság élénküléséről tanúskodik. William Dudley, a New York-i Fed elnöke csütörtökön megerősítette, hogy ésszerű dolog egy júniusi vagy júliusi kamatemelésre számítani, mivel egy sor ehhez szükséges feltétel teljesült.

A vállalatok közül a Wal-Mart amerikai áruházlánc 8,90 százalékos emelkedéssel 68,75 dolláron forog, de napi csúcsán 9,56 százalékos pluszban állt, köszönhetően annak, hogy első negyedéves gyorsjelentésében a vártnál nagyobb bevételről számolt be.

Ugyancsak kedvező eredményeinek köszönhetően az internetes hálózati berendezéseket gyártó Cisco árfolyama 3,37 százalékkal 27,62 dollárra emelkedett, napi csúcsán 5,87 százalékos pluszban állt.

A Monsanto vegyipari és biotechnológiai cég 4,07 százalékkal 101,09 dollárra drágult, de napi csúcspontján 103,37 dolláron állt a jegyzése, miután a német Bayer megerősítette, hogy felvásárolná a céget.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára csökken. Közép-európai idő szerint fél nyolc körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj júliusi szállításra hordónként (159 liter) 48,49 dollárba került, 44 centtel, 0,90 százalékkal volt olcsóbb az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanekkor a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júniusi szállításra hordónként 39 centtel, 0,81 százalékkal, 47,80 dollárra esett.

Napi mélypontján a Brent 47,39 dolláron, 3,15 százalékos mínuszban, a WTI pedig 46,75 dolláron, 2,99 százalékos mínuszban forgott.

Az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 1,51 százalékkal (19 dollár 25 centtel) 1255,15 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

A dollár 0,12 százalékkal erősödött az euróhoz képest, a jennel szemben viszont 0,27 százalékkal gyengült, így egy dollárért 0,8926 dollárt, illetve 109,87 jent adtak a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!