Esésben Európa: egy ideig nem lesz olcsó hitel

Kedden az inflációs félelmek uralták a piacokat.
Metzinger András, 2008. május 13. kedd, 18:18
Fotó:

A kezdeti mérsékelt optimizmus hamar elpárolgott, miután a befektetők azért kezdtek aggódni, mert a brit inflációs adatok - 3 százalékos fogyasztói áremelkedés - a vártnál rosszabbak lettek. Ezért a piacon egyre erősebb az meggyőződés, hogy a jegybankok az infláció elleni harc közben nem mérsékelik az irányadó kamatokat, így a kereskedelmi bankok sem tudnak olcsóbb hiteleket biztosítani a gazdaság élénkítéséhez. Ez nem tett jót a pénzügyi szektor papírjainak. A harmadik legnagyobb brit bank, a Barclays részvényei közel 2 százalékkal estek, de legnagyobb brit jelzálogbank, a HBOS papírjai 4,1 százalékkal zuhantak, azonban az Alliance & Leicester részvények 10 százalékot buktak.

Ugyanakkor az energiaipari cégek papírjai sem szerepeltek jól ugyanis a befektetők attól tartanak, hogy az olaj iránt csökkenő kereslet miatt nem lesz elég magas a profit. A Shell papírjai emiatt 0,4 százalékkal süllyedtek.

Hazai idő szerint délután 6 órakor a DJIA 0,5, Nasdaq és az S&P 500 pedig 0,2 százalékos hátrányt gyűjtött tegnapi záróértékéhez képest. Annak ellenére fordultak délnek az indexek, hogy mind a kiskereskedelmi, mind az importárak a várakozásoknál jobban alakultak áprilisban a washingtoni kereskedelmi, illetve a munkaügyi minisztérium közleményei szerint. A hangulat romlásáért elsősorban Ben Bernanke nyilatkozata okolható; a Fed elnöke keddi - a hitelpiaci likviditás növelése érdekében javasolt rendelkezésekről szóló - felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy bár a pénzpiaci helyzet javulást mutat, az ingatlan- és hitelpiaci válság okozta károk még mindig nyomot hagynak a szektoron, amelynek helyzete koránt sem nevezhető normálisnak.

A tech-szektort meglepetésként érte a Hewlett Packard bejelentése, miszerint felvásárolná az Electronic Data System Corporationt (EDS) összesen 13,9 milliárd, részvényenként 25 dolláros áron. A hír hatására a HP részvényei több mint 6 százalékot zuhantak. A kiskereskedelmi szektor teljesítményét a Wal-Mart bejelentése rontotta; a legnagyobb amerikai diszkont-áruházlánc profitja növekedése ellenére nem érte el az elemzői konszenzus szintjét; az árfolyam 2 százalékkal zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK