A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 40 ponttal, a frankfurti DAX 77 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 38 ponttal esik a nyitásban.

A hangulatot alapvetően elrontotta, hogy Észak-Korea az ázsiai piacnyitás előtt újabb ballisztikus rakétát lőtt ki, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott. Befolyásolhatja a piacot a reggel esedékes GfK német fogyasztói hangulatindex is - írta az MTI.

Hétfőn gyengüléssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. London zárva volt, a DAX 0,37 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,48 százalékkal süllyedt. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,41 százalékkal ment le.

A nagy ázsiai piacokon többnyire estek a részvényindexek kedden, a hangulatra rányomta bélyegét az újabb észak-koreai rakétakísérlet. A tokiói Nikkei-225 0,5 százalékkal, a szöuli Kospi 1,4 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés utolsó harmadában. Sanghajban azonban húsz hónapos csúcs közelében maradtak az indexek, mert a kínai piacokat alapvetően belső tényezők irányítják, és a vállalati nyereségadatok jók. A Shanghai Composite Index 0,1 százalékkal emelkedett.

Az olaj jegyzése a hétfői esés után megszilárdult.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára kedd kora reggelig 20 centtel 52,06 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 22 centtel 46,79 dollárra ment föl.

Az arany jegyzése kilenc és fél hónapos csúcsra emelkedett, a koreai feszültség eszkalációjának következtében nőtt az arany mint válságbiztos befektetési eszköz iránti kereslet. A fém unciája (31,104 gramm) kedd reggel 1316,90 dolláron forgott az azonnali piacon, de elemzők szerint ára az 1337 dollárt is elérheti. A piac alaposan megváltozott, mikor az arany árfolyama átlépte az 1300 dolláros lélektani határt - mondta az ICBC Standard Bank elemzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!