Indexcsökkenéssel indították a pénteki globális tőzsdenapot az ázsiai piacok. Az európai nyitás előtt bő két órával Tokióban 0,5 százalékkal, Hongkongban 0,2 százalékkal, Szöulban másfél százalékkal, Tajvanon 0,4 százalékkal állt alacsonyabban a tőzsdemutató.

Kínában a különböző tőzsdeindexek veszteségbe csúsztak, a sanghaji 0,5 százalékkal, a sencseni pedig másfél százalékkal. Csütörtökön Washington a Xiaomi technológiai céget is felvette az állítólagos kínai hadiipari vállalatok tilalmi listájára. A cég részvénye több mint 10 százalékot veszített a hongkongi jegyzésben.

Az amerikai tőzsdék indexcsökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést.

Csütörtökön az európai tőzsdék az amerikai gazdaságösztönző csomag bejelentését megelőlegezve, valamint vállalati jelentéseknek köszönhetően nyereséggel zártak.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,71 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 0,72 százalékos emelkedéssel végzett, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,69 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 0,84 százalékkal erősödött csütörtökön az FTSE-100 index. Az index emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az easyJet járult hozzá közel 7 százalékos, a Carnival 6,5 százalékos, és az IAG légitársaság holding 5,5 százalékos erősödéssel.

A frankfurti DAX 0,35 százalékkal zárt magasabban. Az euróipar kiemelkedően jól teljesített a kínai külkereskedelmi forgalom fellendülése láttán. A Volkswagen 4,0 százalékkal, a Daimler és a BMW 2,0 százalékkal erősödött.

A párizsi CAC-40 index 0,33 százalékkal zárt magasabban. A PSA részvénye 4,0 százalékkal erősödött a többi európai autógyártóval együtt, de a Renault részvénye 3,0 százalékkal gyengült az autógyár költségcsökkentési programjáról és modellválasztékának szűkítéséről tett bejelentésére. A Carrefour részvénye 6,5 százalékkal esett, miután a francia kormány kifogást emelt a kanadai Alimentation Couche-Tard által tett átvételi ajánlat ellen.

A dél-európai indexek közül a milánói 0,47 százalék csökkenéssel zárt a kormánykoalíció felbomlása miatt. A Fiat Chrysler azonban az autógyártó ágazat európai emelkedését követve 4,0 százalék nyereségre tett szert.

A madridi tőzsde 0,14 százalék emelkedéssel fejezte be a csütörtöki tőzsdenapot. Az IAG részvénye a madridi tőzsdén is a legjobban szereplő papírok között volt.

Az olajár csökkent pénteken. A Brent ára az európai piacok nyitása előtt bő két órával 0,74 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 56,00 dolláron, a WTI ára pedig 0,45 százalékkal 53,33 dollárra csökkent.

Az eurót 0,13 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2140 dolláron, az arany spot ára 0,17 százalékkal unciánként 1849,38 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!