A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1,55 százalékkal, az S&P 500 1,46 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 1,39 százalékkal állt keddi záróértéke alatt a nyitást követő percekben.

A piacokat ugyanazok a tényezők nyomasztják, mint az utóbbi hetekben: az olajár folyamatos esése, a kínai és a feltörekvő gazdaságok növekedésének lelassulása vagy éppen zsugorodása, a globális gazdaság növekedési kilátásainak romlása. Mindez kissé elterelte a figyelmet a negyedéves vállalati eredménybeszámolókról, amelyek szintén nem kecsegtetnek sok jóval: a Thomson Reuters felmérése szerint az 500 legnagyobb amerikai vállalat negyedéves nyeresége összességében 4,7 százalékkal csökkenni fog. A tőzsdeindexek az utóbbi időben szoros korrelációban mozognak az olaj árával, nemcsak az olajexportőr országok energiaipari cégeinek papírjai esnek, hanem azoknak az országoknak az értéktőzsdéi is szenvednek, amelyeknek előnyös az olajár zuhanása.

Kedden vegyesen zárt New York. A Dow Jones 0,17 százalékkal, a S&P 500 index 0,05 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite pedig 0,26 százalékkal csökkent.

Az olaj ára a keddi átmeneti erősödés után ismét csökkent. A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint a piac "úszik az olajban" és az idén még úszni is fog. A Teherán elleni szankciók feloldása után szakértők szerint további napi 500 ezer hordó iráni olaj kerülhet a piacra, 2-2,5 millió hordóra növelve a felesleget. Az olaj ára 2014 tavasza óta kevesebb mint egyharmadára esett.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 12 éves mélyponton, 27,39 dolláron jegyezték, 1,07 dollárral olcsóbban, mint hétfőn. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 81 centtel 27,95 dollárra ment le.

Az arany, a mentsvár befektetési eszköz hasznot húzott a részvénytőzsdék eséséből és a dollár gyengüléséből. A fém unciáját (31,104 gramm) szerda kora délután 1098,76 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1,1 százalékkal magasabban, mint kedden.

A dollár kissé gyengült. Az euró napközben 1,0893 és 1,0978 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,0912 dollár körül forgott az egy nappal korábbi 1,0876 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!