Féléves lakossági kamatstop bevezetését jelentette be a jelzálog alapú hitelekre Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a közösségi oldalán. Ez azt jelenti, hogy januártól októberi szinten rögzítik a már felvett jelzálog alapú hitelek kamatait.

A bejelentést követően a Portfolio.hu híradása szerint 7,4 százalékot esett az OTP-részvény árfolyama. (Jelenleg mínusz 7,1 százalék.) A tőzsdei papírnál ekkora esésre több mint 3 hete nem volt példa.

A kormányzati intézkedés január elején lép hatályba, és 2022 közepéig tart, így a februári törlesztőrészletek már alacsonyabbak lesznek, mint a korábbiak - ez nem kedvez a hitelezőknek, ennek köszönhető a szakportál szerint a befektetők heves reakciója.

A lap információi szerint az intézkedés átlagosan egy háztartásnál havi 11 ezer forint törlesztőrészlet-csökkentés jelenthet, és fél év alatt 30 milliárd forintról szól a kormányzati becslés, ekkora lehet a bankok vesztesége.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!