A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 322,53 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 39 898,65 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,2 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A zárásra elolvadt a reggeli jó hangulat az európai tőzsdéken, és a kedvezőtlenné váló befektetői légkörben a magyar börze is gyengén teljesített - mondta Csillag Zsigmond, az OTP Treasury üzletkötője az M1-en. A hazai részvényindexet főként a Richter húzta le, a gyógyszercég papírjai a vártnál gyengébb tavalyi negyedik negyedéves jelentés után nem tudtak még megerősödni, de a többi vezető részvény is mínuszban zárt.

A Mol 4 forinttal, 0,12 százalékkal 3280 forintra csökkent, 1,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 80 forinttal, 0,70 százalékkal 11 320 forintra esett, forgalmuk 3,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4,50 forinttal, 0,96 százalékkal 465 forintra gyengült, forgalma 174,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 120 forinttal, 2,18 százalékkal 5390 forintra csökkent, a részvények forgalma 3,3 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3781,40 ponton zárt csütörtökön, ez 11,68 pontos, 0,31 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

London kivételével csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

London kivételével csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék csütörtökön - írta az MTI. Jóllehet a kereskedési idő jelentős részében - a kedvező vállalati gyorsjelentéseknek köszönhetően - pluszban álltak az irányadó indexek, a vártnál sokkal rosszabb amerikai kiskereskedelmi adatsor közzététele, délután fél három után sorra mínuszra váltottak a mutatók.

A londoni FTSE-100 mutató 0,09 százalékos pluszban fejezte be a napot, míg a frankfurti DAX-index 0,69 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,23 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,78 százalékkal, Madridban pedig 0,33 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,32 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,31 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,62 százalékkal csökkent.

A délelőtti kereskedésben az európai iparvállalatok vitték a prímet. Az Airbus repülőgépgyártó több mint 6 százalékos pluszban is járt a párizsi tőzsdén, miután a vártnál jobb eredményeket tartalmazott negyedik negyedéves gyorsjelentése. A vállalat közölte azt is, hogy kereslet hiányában leállítja a világ legnagyobb utasszállító gépe, az A380-as gyártását. Az Airbus végül 2,68 százalékos pluszban zárt.

A Micro Focus, Nagy-Britannia második legnagyobb tőzsdén jegyzett technológiai vállalata 12,26 százalékkal drágult, mert a vártnál kevésbé csökkentek bevételei. A gyógyszeripari és egészségügyi eszközöket, illetve csomagolóanyagokat gyártó német Gerresheimer árfolyama közel 10 százalékkal emelkedett, miután arról számolt be, hogy újra növekedési pályára állt.

A kockázatvállalási kedvet azonban erősen visszavetette délután, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete közölte, hogy decemberben több mint kilenc éve a legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelemi forgalom az Egyesült Államokban. Ez azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság növekedése meredeken lassult az év végén. A mérsékelt infláció és a hazai kereslet nyomottsága pedig alátámasztja a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve azon ígéretét, hogy idén "türelmes" lesz a kamatemelésekkel.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 0,67 százalékos, az S&P 500-as index 0,45 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,17 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,77 százalékos pluszban, 64,10 dolláron, a márciusi WTI pedig 0,06 százalékos nyereségben, 53,93 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,09 százalékkal 1313,90 dollárra esett.

Egy euróért 1,1278 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,13 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!